Здраве и красота

Странни симптоми на дефицит на желязо, които често игнорираме

Обърнете внимание

07.08.2019г. / 12 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В човешкото тяло могат да възникнат много и различни дефицити на важни хранителни вещества и минерали. В някои случаи това се дължи на небалансиран начин на хранене. В други пък вина имат различни здравословни заболявания и състояния, които пречат на усвояването на определени вещества. Каквато и да е причината за различните дефицити, те трябва да се коригират, за да не последват по-сериозни проблеми в бъдеще.

Скрити симптоми на гастрит (галерия)>>>

Един от най-често срещаните дефицити е този на желязо. Ако не се овладее в дългосрочен план, това може да доведе до желязодефицитна анемия. Това е едно от най-подценяваните и неглижирани състояния, тъй като пациентите в много случаи не отдават симптомите си на него, а ги свързват най-често с умора.

Кои са симптомите?

Чувство на умора и слабост

Изтощението е може би най-честият симптом на дефицит на желязо, който е и най-подценяваният, защото може да е предизвикан от толкова много ежедневни фактори. Когато имаме анемия дори в лека форма, тя предизвиква недостиг на кислород на клетъчно ниво. Така всеки орган изразходва повече енергия, за да се опита да компенсира недостига. Резултатът е крайно изтощение и невъзможност за справяне с леки дейности. Възможно е да се появят и главоболие и слабост на мускулите, световъртеж.

Задух

Според Клиника Майо, един от характерните симптоми на анемия е невъзможността да си поемете дъх нормално. Усещането е за недостиг на въздух и задух. Това пречи на нормални дейности като ходене, качване по стълби.

Синдром на неспокойния крак

Този синдром представлява нарушение на нервната система, при което страдащият усеща пробождания и мравучкания по долните крайници, които го предизвикват несъзнателно да мърда постоянно с крака. Това може да наруши както ежедневните дейности, така и нощния сън. При анемия също може да се появи синдром на неспокойния крак.

Тревожни симптоми на чернодробни заболявания>>>

Студени крайници, усещане за студ

Ако в топло време краката и ръцете ви са ледени без видима причина, както и ако изпитвате нужда да сте облечени в летните месеци, например, това може да подсказва за дефицит на желязо.

Свързани статии

Замаяност

Замаяност и световъртеж могат да се появят по различни причини, една от които е анемията. Обикновено е придружена с гръдна болка, но не е задължително. Това се случва, защото мозъкът не получава достатъчно кислород, от който се нуждае за всички свои функции.

Сърдечносъдови проблеми

Отново заради липсата на достатъчно кислород във всички тъкани е възможно страдащият от анемия да развие и сърдечносъдови заболявания, ако дефицитът не бъде овладян навреме. Недостатъчното количество кислород в клетките може да предизвика и поява на рак или ракови заболявания. 

Симптоми на заболявания, причинени от токсичен мухъл вкъщи>>>

Желание за ядене на необичайни неща

Сред тях могат да са и неядливи предмети, като почва, гипс, лед, глина. Това е естествен инстинктивен порив, тъй като тези неща са природни и са богати на минерали.

Коментирай