Здраве и красота

Хранителни елементи при депресия и тревожност

За повече здраве и емоционален баланс

09.08.2019г. / 11 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е една от основните причини за появата на тревожност, лошо настроение, депресия. Според изследванията храненето е основен фактор, влияещ върху появата, тежестта и продължителността на депресивния епизод. Хората с депресия или тревожност често имат дефицит на редица основни витамини и минерали, необходими за оптимална мозъчна функция. Желязо, цинк, фолиева киселина са сред важните хранителни елементи, които могат да ни помогнат да бъдем в баланс и да не дадем шанс на лошото настроение.

 

 

Кои други е важно да си осигурим?

Омега-3 мастни киселини

Човешкият мозък се нуждае от есенциални мастни киселини, за да функционира правилно. Тъй като тялото ни не може да ги синтезира, трябва да си ги набавим чрез храната или с прием на хранителни добавки. Тези антиоксиданти са отговорни за редица процеси, като:

  • Понижаване на кръвното налягане
  • Намаляване на триглицеридите
  • Намаляване на риска от инфаркт и инсулт

Нови изследвания показват също, че тази основна хранителна съставка също може да намали тревожността.

Храни, богати на омега-3 са риба, морски дарове, ленено семе, семена от чиа, бобови растения, горски плодове и други.

Витамини и минерали, необходими за всяка възраст

Витамин D

Колко често се излагате на пряка слънчева светлина? Това помага за синтеза на важния витамин D, който е ключов, що се отнася до нашето психично здраве, депресия и тревожност. Дефицитът на витамина се свързва с лошото настроение. Освен под формата на хранителна добавка, може да си го набавите и консумирайки гъби, по-мазни риби, млечни продукти, яйца.

Коментирай