Здраве и красота

За какво е полезно кафето с кокосово масло?

Помага в контрола на кръвната захар и инсулина

13.08.2019г. / 15 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как пиете кафето си? Може би добавяте мед, канела, мляко, парче краве масло или го предпочитате чисто и силно? А какво ще кажете за съчетанието от кафе и кокосово масло? Оказва се, че се получава не само приятна вкусова комбинация, но има и редица ползи за здравето. Вижте някои от тях.

Какво количество кокосово масло да добавите? Направете си чаша ароматно кафе и овкусете с ½ или 1 ч. л. от маслото.

За по-добро храносмилане

Кокосовото масло действа като естествен лаксатив и спомага за подобряване на перисталтиката на червата. Не само улеснява изхождането, но подобрява и усвояването на хранителните вещества от продуктите, която консумираме.

Пиенето на кафе на гладно може да бъде вредно за стомаха, но добавянето на малко количество кокосово масло може да успокои възпалението в червата.

Как да подсладим кафето си без захар

Помага в контрола на кръвната захар и инсулина

Ароматното масло съдържа полезни витамини, минерали и мастни киселини. За разлика от повечето храни, които консумираме, кокосовото масло не предизвиква отделяне на инсулин, а помага на нашите клетки да се свързват по-ефективно с инсулина, което означава, че има контрол на нивата на кръвната захар.

Контрол на апетита

Въпреки че знаем, че закуската е първото и най-важно хранене за деня, понякога я пропускаме и пием само кафе и това е нашата „закуска“. Мастните киселини в кокосовото масло се обработват от черния дроб, който отделя кетони в тялото, създавайки ефект на ситост.

Това би трябвало да намали апетита и желанието за преяждане, както и контрола на малките закуски между храненията.

Хранителни елементи при депресия и тревожност

За повече енергия

Докато много други видове мазнини ни карат да пълнеем, тези които се намират в кокосовото масло не се съхраняват като излишни мастни натрупвания. Те служат на тялото като енергиен източник, което не само помага в отслабването, но осигурява и енергичен старт на деня.

За по-добра мозъчна дейност

За някои хора, денят не може да започне без чаша кафе. Според изследвания, добавянето на малко количество кокосово масло може да подобри когнитивната функция.

Коментирай