Средиземноморската диета е начин на хранене, който е много различен от повечето диети, които сме спазвали. Тя е дефинирана от Ancel Keys (американски биолог) и Margaret Keys, която е негова съпруга през 1975 година.

Режимът не създава излишен стрес, докато се спазва, а при добра поносимост може да бъде продължен и като начин на живот.

Какви храни са разрешени за консумация в средиземноморската диета?

Добавете към менюто си:

  • пресни плодове и зеленчуци – спанак, зеле кейл, патладжан, карфиол, артишок, домати, краставици, без картофи и такива, които съдържат нишесте;
  • зехтин, ядки и семена – бадеми и сусамово семе, сусамов тахан;
  • бобови растения – боб, леща и нахут;
  • свежи билки и подправки;
  • пълнозърнести храни;
  • морски дарове, риба;
  • птиче месо;
  • яйца, сирене, козе, краве мляко, кефир;
  • червено месо – 1 път седмично;
  • чаша червено вино, кафе, чай, вода.

Регулирайте приема на сол, избягвайте захарта и внимавайте с меда.

Ниско съдържание на преработени храни и захар

Хубавото на средиземноморската диета е, че храните, които се включват в нея ни доближават до природата – зехтин, плодове, зеленчуци, грах, боб, риба, нерафинирани зърнени продукти, умерена консумация на сирена, маслини и други.

Все храни, които ни помагат не само да отслабнем, но и да подобрим нивата на холестерола, здравето на сърцето, доставяме лека и полезна храна на храносмилателната система.

За едно по-здравословно сваляне на излишните килограми

Когато се стремим да редуцираме излишните килограми е много важно как ще го направим. Драстичните диети не са добър вариант. Нуждаем се от хранителен режим, който ни помага леко и естествено да намалим излишните мазнини, преработени храни, захар, който ни осигурява достатъчно енергия и ни помага да се чувстваме пълноценно. Всичко това може да се постигне със средиземноморската диета, която не ни лишава от хранителни групи.