Здраве и красота

Ползи от средиземноморската диета, плюс рецепти към нея

Режимът на дълголетниците

10.10.2023г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

 

За здраво сърце

Храните, които се включват в диетичния режим, осигуряват на тялото ни мононенаситени мазнини и омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от сърдечни заболявания. Освен това, изключването на вредните мазнини от менюто и обогатяването му с полезни, спомага за регулирането на високото кръвно налягане, холестерола, подобряване състоянието на кръвоносните съдове. 

Намалява рискът от диабет, понася се добре и от пациенти с болестта

Средиземноморската диета е противовъзпалителен хранителен режим, който може да помогне на хора страдащи от метаболитен синдром и диабет тип 2. Благодарение на нея, успяваме да поддържаме в баланс нивата на кръвната захар и инсулина, да поддържаме здравословно тегло.

Когато нивата на захарта са регулирани, осигуряваме на тялото си здравословни мастни киселини, полезни протеини и някои въглехидрати, които са с ниско съдържание на захар, на тялото му е по-лесно да изгаря излишните калории, освен това е и по-енергично.

Захарта, която приемаме от тази диета е основно от плодовете. В режима не се консумира рафинирана захар, а въглехидратите, които са малко и са от пълнозърнести храни, също спомагат за контрола на инсулина.

Вижте няколко рецепти, които са подходящи за този режим на хранене.

Коментирай