Здраве и красота

Хапвайте елда за отслабване и добро храносмилане

Богата е на витамин Е

10.09.2019г. / 09 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Елдата, позната още като гречка, е една от най-полезните зърнени храни, които не съдържат глутен, но е богата на фибри. Консумацията ѝ спомага за подобряване състоянието на кожата, ноктите и косата, благодарение на витамин Е, който се съдържа в нея. Манганът, на който е богата, подобрява кръвообращението, благодарение на което кожата става блестяща и свежа, докато антиоксидантите и флавоноидите забавят стареенето ѝ. Освен това, елдата има нисък гликемичен индекс. Ако все още не сте я направили част от вашето меню, вижте няколко добри причини да го направите. 

Подходяща за диета

Ако страдате от наднормено тегло и искате да отслабнете, включете в диетата си каша с елда. Тя е питателна, а в 100 грама сварена елда има само 110 калории. Сложните въглехидрати, които се съдържат в нея, осигуряват енергия и ситост за по-дълго време. Освен това елдата спомага за елиминирането на токсините. Може да я комбинирате с плодове, мед, ядки. 

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

За здрави кръвоносни съдове 

Елдата е богата на важни хранителни елементи като магнезий, желязо, калий, селен. Те укрепват кръвоносните съдове и намаляват риска от развитие на различни патологични състояния. Тази суперхрана съдържа кверцетин, който помага за пречистване на кръвоносните съдове.

Редовната консумация на елда спомага за понижаване на холестерола, благодарение на полиненаситените мастни киселини. Не на последно място, тя е богата на  желязо, което е необходимо за нормалното функциониране на кръвоносната система.

5 идеи за здравословни закуски за работния ден

Ще имате повече енергия

Елдата е богата на растителни протеини и е предпочитана от много вегани и вегетарианци. Редовната ѝ консумация спомага за подобряване на физическата форма, здравето на мозъка,  поддържа чувството за лекота, но в същото време и повишава енергийните нива. 

Подобрява настроението 

Както има храни, които влошават нашето настроение, така има и такива, които оказват положителен ефект върху централната нервна система, помагат за облекчаване на стреса и подобряват настроението.

Елдата съдържа холин, за който се смята, че ако организмът ни не получава в достатъчни количества, може да се чувстваме по-раздразнителни, депресирани. Благодарение на холина,  нервната ни система работи по-хармонично. 

Какво никога да не правите на празен стомах (галерия)

За по-добро храносмилане 

Зърнената култура ни осигурява лимонена и ябълчена киселина, които подобряват храносмилането. Освен това, елдата съдържа и никотинова киселина, която подобрява метаболизма, ускорява синтеза на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Консумацията на елда, намалява и риска от образуване на камъни в жлъчката и рак на червата. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )