Здраве и красота

5 идеи за здравословни закуски за работния ден

Помагат ни да поддържаме добра форма

08.09.2019г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искаме да се храним по-здравословно, да поддържаме желаното тегло или пък да отслабнем... В основата на всичко това са храните, които консумираме.  На работа прекарваме по-голямата част от деня си. Изкушенията са навсякъде край нас. Дори и да сме закусили, обядвали, понякога между храненията огладняваме и прибягваме до консумацията на нездравословни храни лакомства. 

А може да е много по-здравословно. Трябва ни само една малка кутия,  в която да си вземем за деня и нещо малко за хапване, приготвено у дома. Вижте някои идеи за закуски между храненията, когато сте на работа. 

Хумус и моркови

Хумусът се приготвя от нахут, като към него може да се добави сусамов тахан. Това е чудесна комбинация с високо съдържание на протеини, здравословни мазнини и фибри. Морковите ще ви осигурят и витамин А, калий.  Хумус може да опитате и в комбинация със селъри, краставица. Не само ще ви засити, но ще ви осигури енергия така, като ще помогне и да контролирате нивата на инсулина и кръвната захар.

Хранителни комбинации, които дразнят стомаха

Риба тон и пълнозърнести крекери

Може да си вземете риба в собствен сос, с 2-3 крекера или сухара, малко краставичка. Чудесно хапване, което може да замени и основно. Получавате протеин, въглехидрат, фибри. Може да контролирате количеството сол, което консумирате. По желание, рибата може да замените с извара или сирене котидж.

Как да намалите нивата на инсулина и да отслабнете

Ябълка и фъстъчено масло/фъстъчен тахан 

Таханът може да замести шепа сурови ядки. Ябълките са с високо съдържание на фибри. Комбинирайте ги с  фъстъчено масло, в което няма добавени захар и сол.  Тази закуска ще ви засити за дълго време, освен това е чудесно хапване преди спорт. 

Кисело мляко и боровинки или други горски плодове 

Киселото мляко може да бъде отлично допълнение към всяка диета. Осигурявате си калций, протеини, пробиотици, антиоксиданти. Ако обичате ленено семе, бихте могли да завършите вашата закуска, добавяйки от него малко, но е важно да е предварително смляно или добре счукано. 

Неща, за които не сте допускали, че са вредни за здравето

Малък сандвич

Закуските между храненията трябва да са малки, колкото да заситят глада ни, а не да ни наяждат. Затова, ако ви се хапва сандвич, пригответе си нещо съвсем малко. Изберете пълнозърнест хляб или хляб без глутен. Добавете към него домат, краставица, зелена салата. За предпочитане е да не ползвате колбас, а месото да е печено или пък риба тон от консерва. 

Коментирай