Здраве и красота

7 здравословни ползи от рибеното масло

За какво помага

02.10.2019г. / 11 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Рибеното масло е много добър натурален източник на омега-3 мастни киселини. Според редица изследвания, полезните мастни киселини могат да повлияят положително на цялостното здраве, както и да облекчат някои медицински състояния и заболявания. Какви са основните ползи от рибеното масло за здравето?

Рибеното масло помага в отслабването

Предпазва сърцето

Откритите големи количества омега-3 мастни киселини в рибеното масло намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност. Това масло намалява холестерола, а заедно с това участва и в превенцията на образуване на плаки по кръвоносните съдове – една от водещите причини за запушване на артерия.

Понижава холестерола

Изследване, публикувано в списание Nutrients показва, че омега-3 мастните киселини в рибеното масло помагат за понижаване стойностите на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, което води до стабилизиране на нивата на „добрия“ холестерол.

Подобрява здравето на костите

Рибеното масло помага за подобряване здравината и плътността на костите. Друго изследване, публикувано в British Journal of Nutrition сочи, че омега-3 мастните киселини в рибеното масло оказват позитивни ефекти върху здравината на костите, особено ако се приема в комбинация с калций, който подобрява абсорбцията на рибеното масло.

Успокоява менструални болки

Благодарение на противовъзпалителните си свойства рибеното масло успокоява спазмите и болката в малкия таз, корема и краката при предменструален синдром, както и по време на месечния цикъл.

Масло от иланг-иланг и неговите ползи за здравето

Полезно за психичното здраве и нервната система

Мозъкът функционира добре благодарение на мастните киселини и полезните въглехидрати, които използва за енергия. Те са основна съставна единица на рибеното масло и оказват полезно влияние върху нервната система, мозъка и психичното здраве.

Регулира кръвната захар

Изследване на учени от Харвард констатира, че приемът на рибено масло подобрява чувствителността на клетките към инсулина и контролира нивата на кръвната захар. Това свойство на рибеното масло го прави ефективно в борбата с диабета.

Как да използвате маслото гхи за красота

Потиска симптомите при ревматоиден артрит

Тъй като рибеното масло има мощни противовъзпалителни свойства, то допринася за туширане на симптомите при хронични възпалителни заболявания, каквото е ревматоидният артрит например, при което възпалението засяга предимно ставите и меките тъкани.

Коментирай