Здраве и красота

Здравословни ползи от женското биле

Вътрешно и външно подобрява състоянието на тялото

06.10.2019г. / 18 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Женско биле е полезна билка с много свойства, които оказват благотворно влияние върху здравето. Тя съдържа биоактивни вещества, които имат редица ползи. Едно от тези активни вещества е глициризиновата киселина. Тя се използва в много козметични продукти заради полезните ѝ влияния върху кожата.

Ползи за здравето от хмела

Възможни нежелани ефекти

Като с всяко полезно нещо, с женското биле не трябва да се злоупотребява, защото тази билка може да има и странични ефекти. Нейните активни вещества са силни и могат да предизвикат проблеми. Например, прекалено голямото количество отвара от женско биле на ден може да намали драстично нивата на калий в кръвта. Това е опасно, тъй като калият е електролит, отговарящ за комуникацията между нервните клетки и функцията на мускулите, включително на сърцето.

Женското биле успокоява стомаха

Отварата от женско биле има свойството да потиска киселините, да намалява паренето и болката в хранопровода и стомаха. Затова е подходящо домашно лечение на гастрит и различни стомашни възпаления. Подобно на някои медикаменти за язва, женското биле образува тънък филм по лигавицата на стомаха, като я предпазва от вредното влияние на стомашните киселини.

Билката е полезна против стрес

Женското биле успокоява стреса. Това показват данните от изследване, публикувано в списание Molecular and Cellular Endocrinology, пише thehealthy.com. Проучването показва, че билката оказва влияние върху хормона на стреса кортизол, като го понижава.

Фантастични ползи за здравето от магданоза

Подобрява функцията на дихателната система

Под формата на инхалация, отварата от женско биле може да се използва успешно при кашлица, дразнене в гърлото, астма, бронхит и гнойна ангина. Противовъзпалителните ѝ свойства облекчават тези състояния и помагат за по-бързото възстановяване.

Повишава имунитета

Тъй като женското биле е много богато на антиоксиданти, то се бори успешно със свободните радикали в тялото. Освен че това предпазва от стареене на клетките и образуване на ракови клетки, помага и на имунната система да се бори по-успешно с патогените и опасните клетки в тялото.

Ползи за здравето от шафрана

Подобрява състоянието на кожата

Женското биле има ползи не само за организма, но и външно за кожата. То помага за потискане на симптомите на екзема, слънчево изгаряне, псориазис, възпаления, зачервявания. Ефикасно е при подуване и сърбяща кожа при ухапвания от насекоми.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )
naistina ne poznavam tazi bilka. polzvam po- 4esto drugi .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар