Здраве и красота

4 причини да готвите с олио от оризови трици

Полезна за здравето мазнина

07.10.2019г. / 06 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Съществуват много алтернативи на слънчогледовото олио като полезни мазнини за готвене, но не всички имат еднакво добри свойства след термична обработка, като например зехтинът екстра върджин, който е подходящ повече за сурова консумация, както и кокосовото масло, което пък оставя кокосов дъх в ястия, на които този аромат не подхожда.

Олиото или масло от оризови трици е един чудесен избор, който можете да направите за вашата здравословно приготвена домашна храна. С него може да се готви и същевременно да се добавя в пресни салати, дори десерти. Лекият му вкус на ядки не разваля общото „звучене“ на ястието, което приготвяте, а при термична обработка това олио не губи свойствата си.

Масло от гроздови семки за фантастична кожа

Олиото от оризови трици се прави при студено пресоване на люспите на ориза при рафиниране, където всъщност се намират и всички хранителни вещества в него. Затова е и толкова полезно.

За какво всъщност е полезно олиото от оризови трици?

Предпазва сърцето

Това олио е богато на омега-3 мастни киселини. В него се съдържат полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, които повлияват положително нивата на лошия холестерол и стимулират добрия. Това предпазва от влошаване на липидния профил, намалява риска от образуване на твърди плаки и полепването им по кръвоносните съдове.

Подмладява

С течение на годините кожата губи своята еластичност и блясък. И тъй като олиото от оризови трици е богато на подхранващи и дълбоко хидратиращи мастни киселини, то се отразява чудесно и върху кожата, като действа отвътре. Освен това, една от активните съставки на това олио, оризанол, стимулира растежа на клетките на капилярите, като подобрява кръвообращението във всички слоеве на кожата, правейки я по-млада.

Ползите и вредите от кокосовото масло

Свързани статии

Предпазва от рак

Благодарение на полезните мастни киселини в състава си, както и антиоксидантите, олиото от оризови трици успешно се бори с образуването на злокачествени клетки и формирането им в туморни маси. То намалява оксидативния стрес в тялото, като неутрализира действието на свободните радикали.

Ястия, които е по-добре да приготвите с масло

Успокоява симптомите при менопауза

Тъй като това олио действа нормализиращо върху хормоните в тялото, то е полезно и в овладяването на неприятните симптоми по време на менопаузата, например горещите вълни, промените в настроението, безсънието, изпотяването.

Коментирай