Здраве и красота

Ползите и вредите от кокосовото масло

Какво трябва да знаем

13.10.2018г. / 06 19ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували колко полезно за нашия организъм е кокосовото масло и защо е важно да го приемаме редовно. Според различни източници, кокосовото масло може да понижи риска от сърдечносъдови заболявания, да ви помогне да отслабнете и дори да предотврати диабет. Това звучи окуражително, но дали наистина е вярно? Трябва ли да бързаме да заместим другите масла в нашия хранителен режим с кокосово масло, за да се възползваме от предимствата му за здравето? Или трябва да се придържаме към маслата, които имат доказани ползи?

Според диетолога Катрин Патън, специалист по превантивна кардиология и рехабилитация към клиника в Кливланд, Охайо, в ежедневието си трябва да използваме кокосовото масло пестеливо.

Повечето проучвания не са показали нищо убедително относно ползите от кокосовото масло“, казва тя.

Откъде идва неразбирането…

Кокосовото масло е съставено от средноверижни мастни киселини, които са наситени и се разграждат по-трудно в организма. Факт е, че този тип мазнини осигуряват енергия по-бързо, но минусът тук е, че ако не сме изразходвали тази енергия бързо, тя се превръща в подкожна мазнина. Затова този тип наситени мастни киселини се препоръчват най-вече за хранителния режим на спортисти или редовно спортуващи. По тази причина експертите препоръчват приема на ненаситени мазнини, като зехтин или рапично масло, най-вече при готвене.

Митът за намаления риск от сърдечносъдови заболявания

92 процента от състава на кокосовото масло са наситени мазнини, а самото то е и с високо съдържание на калории – две съмнителни качества, които трябва да повдигнат предупредителен флаг.

Ако имате сърдечно заболяване или висок холестерол, което означава висок LDL и нисък HDL холестерол, трябва да намалите приема на наситени мазнини и да увеличите този на полиненаситените и мононенаситените, за да намалите нивото на лошия холестерол“, заявява отново Патън.

Какви са все пак ползите от кокосовото масло?

От всичко казано дотук, става ясно, че всекидневният прием на кокосово масло и най-вече готвенето с него, нямат толкова явни ползи за организма. Но това в никакъв случай не трябва да ни отказва напълно от неговата употреба. Полезното действие на кокосовото масло е неоспоримо, що се отнася до използването му в състава на бялата козметика.

Неговият хидратиращ и омекотяващ ефект е напълно доказан. Кокосовото масло може да намери място още в продуктите ни за коса или домашно приготвените маски, които да направят косата ни по-жизнена и бляскава.

Така че преместете бурканчето сурово пресовано кокосово масло от рафта в кухнята и го поставете в банята или на тоалетката при останалите продукти за красота.

Автор: Татяна Чучукова, стажант в Az-jenata.bg.

Коментирай