Здраве и красота

Признаци, че пиете твърде много вода

Кога прекаляваме с полезните практики?

31.10.2019г. / 16 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да чуваме съветите на различни специалисти по здравословно хранене и здравословен начин на живот колко важно е да се пие достатъчно количество вода. Това обаче не означава да пиете колкото се може повече. Някои хора се доверяват на съветите на мними специалисти със съмнителни здравни познания, които препоръчват детокс чрез прием на по-големи количества вода.

Каква вода е добре да пием – топла или студена?

За здравословно се счита пиенето на 2 до 2 и половина литра вода на ден. По-големи количества от 3 литра за денонощие могат да предизвикат немалко проблеми, особено ако това е тенденция, която спазвате ежедневно.

Кои са признаците, че прекалявате с пиенето на вода?

Постоянно имате бутилка с вода в ръка

Носите бутилка със себе си навсякъде. Пиенето от нея се е превърнало в навик за вас. Това намалява нивата на минералите в кръвта, които са важни електролити. Възможно е да се появят проблеми с нервната система, мускулите, кръвното налягане, сърцето, дори замъглено съзнание.

Пиете вода, когато не сте жадни

Ако посягате към водата просто защото е полезно и трябва да се пие повече вода, спрете да го правите. Телата ни имат своите механизми за подсказване от какво имат нужда. Жаждата е признак на нужда от вода. Утоляването с чаша вода е напълно нормално. Опасно е допускането на екстремна жажда, продължаваща с часове. Тя трябва да се избягва, защото е признак на дехидратация.

Полезните свойства на джинджифиловата вода

Пиете вода, докато урината ви стане напълно безцветна

Урината е важен показател за здравословното състояние. Нейните цвят, текстура и мирис подсказват за наличието или отсъствието на здравословен проблем. Бистрата урина без цвят и мирис подсказва, че в нея почти няма разтворени отпадни вещества, тоест тя е твърде разредена заради прекаленото количество вода в организма.

Уринирате много често

Честото уриниране може да е признак на инфекция на пикочните пътища, но може и да е заради прием на твърде голямо количество течности.

Чувствате се замаяни, гади ви се или повръщате

Симптомите на свръххидратация са подобни на тези на дехидратацията. Когато пиете прекалено много вода, бъбреците ви стават неспособни да изхвърлят излишните течности от тялото, които задръстват целия организъм. Затова започват да се появяват симптоми на гадене и повръщане. Те означават, че може би сте напът да попаднете във водна интоксикация.

Свързани статии

9 ползи от водата с краставица

Главоболие

Главоболията могат да са причинени от различни механизми в тялото. Две от възможните причини могат да бъдат както дехидратацията, така и свръххидратацията. При прекалено голямо количество течности в организма се увеличава и концентрацията на вода във всяка клетка на тялото, включително се повишава и нивото на течност в черепната кутия и гръбначно-мозъчната течност (ликвор). Това предизвиква повишено налягане върху мозъка, което от своя страна води до болка, замъглено съзнание, трудности при дишане, нарушена мозъчна и неврологична функция.

Подуване на крайниците и лицето

Един от най-изявените признаци на твърде големи количества задържана течност в тялото е подуването. Възможно е и да се повиши кръвното налягане.

Мускулна слабост, крампи

Когато нивото на течностите в тялото е високо, електролитният баланс се нарушава. Възпрепятства се комуникацията между нервната система и мускулатурата, което води до мускулна слабост, крампи, нарушен сърдечен ритъм.

Коментирай