Здраве и красота

6 неща, които устните подсказват за здравето ни

Промени, на които да обърнете внимание

03.10.2023г. / 11 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обикновено обръщаме внимание на всякакви други части на тялото, но не и на устните, когато става въпрос за здравословното ни състояние. Устата обаче може да подскаже за различни заболявания или състояния, които се случват в тялото ни без да подозираме. Обърнете внимание на устните си, проследете какъв цвят са и какъв вид има кожата им. Може да разберете много за състоянието на организма си.

Какво подсказва лошият дъх за здравето ни?

Сухи устни

Всеки е изпитвал проблема със сухите устни през студените зимни месеци или в горещините през лятото. Но когато проблемът е системен и се появява без видима причина в атмосферните условия, той може да подсказва за дехидратация в тялото. Обърнете внимание дали не изпитвате и сухота в устата поради намалено отделяне на слюнка, сухота в крайниците, намалено отделяне на пот. Това са признаци, които са характерни за дехидратацията.

Напукване в ъгълчетата на устните

Нацепването или напукването в краищата на устата е често срещан проблем, който е много неприятен и болезнен. Причините могат да са много. Една от най-опасните е предраково състояние, причинено от промени в кожата на устните, предизвикани от прекалено излагане на слънце. Нарича се актиничен (слънчев) хейлит, който ако не бъде лекуван може да доведе до рак на кожата. В повечето случаи обаче се оказва безобиден и базиран на алергична реакция към UV-лъчите.

Ъгловият хейлит е състояние, което наподобява слънчевия хейлит, но при него няма люспести петна и лезии отвътре, които разграничават едното от другото състояние. При ъгловия хейлит причинителите са гъбички, липса на хранителни вещества, автоимунни заболявания.

За какво подсказва акнето по лицето?

Херпеси

Херпесите се причиняват от вируса херпес симплекс, който засяга повече от половината население на планетата. Веднъж попаднал в организма, вирусът остава там завинаги, като се активира при определени условия – стрес, вирусни инфекции, безсъние, слаба имунна система, излагане на слънце, недохранване.

Бледи устни

Цветът на устните е индивидуален, но при всички положения варира от светлорозово до по-тъмните нюанси на червеното, дори кафяво при някои хора. Безцветните устни могат да са признак на анемия, при която се наблюдава намалено количество червени кръвни клетки, чрез които се пренася хемоглобин в кръвта. Неравномерните промени в устните пък могат да са признак на меланом, най-често при потъмняване на определени места за сметка на други.

Подуване и напрежение в устните

Ако забележите подуване в някоя част на устните или по цялата им повърхност, това може да се дължи на алергична реакция. Възможно е и да е локално възпаление или системно заболяване.

За какво подсказва екземата ви?

Парене в устните

Усещане за парене и горещина в устните може да подсказва за дефицит на витамин В12. Може също така да съпровожда и състояния като депресия или менопауза.

* При всички случаи е задължително да се консултирате с лекар, който да определи състоянието ви и да постави диагноза, ако това се налага.

Коментирай