Здраве и красота

Храни, които могат да влошат вируса или настинката ви

Избягвайте ги, отслабват имунитета

03.11.2019г. / 18 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Както има храни, които подобряват състоянието при вирусни инфекции, грип и настинка, така има и храни, които могат да влошат симптомите и да забавят процеса на оздравяване. Избягвайте ги, когато сте болни и наблегнете на витамините и минералите в натуралните продукти.

Кои са храните, които трябва да избягвате при вирусни инфекции?

Най-вредните хранителни комбинации, които да избягвате

Сладкиши

Приемът на захарни изделия и сладкиши супресира имунната система. Простите въглехидрати действат потискащо на естествените защити на организма, като по този начин намаляват способността на имунната система да се справи добре с атаките на патогените. Освен това оздравителните процеси се забавят в присъствието на големи количества захари.

Прости въглехидрати

Когато сте болни вероятно едно от нещата, които ви се приискват, е препечена филийка с масло и конфитюр. Защо да не се поглезите, все пак сте болни. Грешен избор, защото простите въглехидрати в хляба и сладкото блокират имунната система. Рафинираните захари предизвикват внезапни скокове в нивата на кръвната захар, които имат възпалителен ефект. Това засилва още повече симптомите на вирусната инфекция и прави справянето с нея по-трудно.

Алкохол

Подобно на захарта и простите рафинирани въглехидрати, алкохолът усилва възпалението в тялото и прави белите кръвни клетки по-слаби. Те имат за задача да се борят с инфекциите и външните атаки. Освен това, алкохолът води до дехидратация, което пък затруднява бъбреците в тяхната детоксикираща функция. Това е още един механизъм, по който справянето с вирусните и грипните инфекции става по-трудно за организма.

Вредни храни, които не възприемаме като такива

Пикантни храни

Ако страдате от инфекция на горните дихателни пътища, трябва да избягвате лютите и пикантни храни. Може да ви се стори съблазнително да си отпушите носа с една люта чушка например, но това може да раздразни стомаха ви, който също е подложен на атаките на общото възпаление в тялото.

Цитрусови плодове

От една страна цитрусовите плодове са необходими на имунната система, защото са богати на витамин С, който ѝ трябва за справянето с инфекциите. От друга обаче, портокалите и лимоните дразнят стомаха. Това може да ви накара да се почувствате замаяни, да ви се гади или да получите стомашни болки.

Мазни храни

Мазните храни са съблазнителни, особено когато сте болни, но те също увеличават възпалението в тялото. По този начин имунната система не смогва да се справи и с двете атаки – от вирусите и от храната, и отслабва.

10-те най-вредни храни

Десерти и напитки без захар

Въпреки че са без захар, тези така наречени диетични десерти и напитки не са по-малко вредни при вирусни инфекции и настинки, защото също повишават нивата на кръвната захар. Също така могат да предизвикат диария или болки в стомаха.

Коментирай