Здраве и красота

Поява на бръчки, умора, депресия – какво му липсва на тялото ви

Организмът ни винаги подсказва, ако се нуждае от повече хранителни елементи

20.11.2019г. / 08 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Покачване на телесното тегло, раздразнителност, бледа кожа... Тялото подсказва, че нещо му липсва и обикновено тези симптоми се дължат на дефицит на някои витамини и минерали. Дали вашето има нужда от повече хранителни вещества, вижте в следващите редове.

Коса, която се накъсва и чупливи нокти

Обикновено това подсказва, че не приемате достатъчно протеини. Протеините изграждат голяма част от нашето тяло – кости, мускули, кожа, коса, нокти. Когато менюто ни е бедно на тях, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Ето защо добавете към менюто си боб, ядки, зелен грах, киноа, нахут, гъби, месо, яйца, млечни продукти.

Повехнала кожа, поява на бръчки

Дали консумирате достатъчно есенциални мастни киселини, като омега-6? Благодарение на тях кожата си създава бариера, която запазва влагата в нея. Така се забавя появата на бръчки, кожата не е суха, сърбяща, люспеста. Други симптоми подсказващи за дефицит на омега-6 мастни киселини са пърхот, косопад, сухота в очите.

Честа умора и мускулна слабост

Вероятно на тялото ви му трябва повече магнезий. Мускулните крампи, усещането за умора дори след дълги часове сън, подсказват, че е добре да добавите към менюто си храни богати на минерала. Повече за тях може да прочетете тук.

Кожни обриви, акне

Тези състояния на кожата може да са признак на дефицит на цинк. Когато тялото ви не получава достатъчно от него са възможни проблеми с червата и имунитета. В резултат не само, че по-често ще сте изложени на настинки, но и кожата ви ще страда. Цинк може да си осигурите консумирайки морски дарове, говеждо, агнешко, пилешко, боб, нахут, тиквени семки, кашу, гъби и спанак.

Свързани статии

Кървящи венци, поява на синини, рани, които заздравяват по-бавно

Ако имате някои от тези проблеми, тялото ви се нуждае от витамин С. Той помага за синтеза на колаген, за заздравяване на кръвоносните съдове.

Промени в настроението и депресия

Ако през студените месеци усещате честа промяна в настроенията, депресирани сте, това може да е признак на дефицит на витамин D. Към лошото настроение обикновено се добавя и покачване на телесното тегло, което също може да се дължи на дефицит на витамина. Консумирайте повече млечни продукти, яйца, риба, гъби.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време