Здраве и красота

4 подправки за засилване на имунитета през есента и зимата

Вкусни и ароматни

22.11.2019г. / 12 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През есенно-зимния период организмът ни е изложен на вируси, инфекции, имунитетът ни е занижен и боледуваме по-често. Знаем, че подправки като чесън, черен и лют червен пипер, могат да ни помогнат да засилим имунитета си и да се възстановим по-бързо от неразположенията. Вижте кои други 4 подправки ще направят организма ви по-устойчив.

Куркума

Куркумата се използва още от древността като лек, освен че е била част от приготвянето на различни ястия. Причината подправката да се препоръчва като имуностимулант е, че тя съдържа мощно съединение, наречено куркумин. То има силно противовъзпалително действие. Куркумата не само засилва имунитета, но помага и за облекчаване на храносмилателни проблеми.

Куркуминът повишава антиоксидантния капацитет на организма и така той се бори срещу вредното влияние на свободните радикали. Според някои изследвания, редовната консумация на куркума инхибира растежа на гъбичките и потиска растежа на туморните клетки.

Какво се случва в тялото, когато отидете на работа болни?

Риган

Риганът е нашата естествена ароматна защита срещу инфекциите. Активните съединения в него имат мощни антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Риганът успокоява чревните раздразнения и подпомага храносмилането. Също така съдържа и минерали, антиоксиданти, фибри и омега-3 мастни киселини.

Джинджифил

Него може да добавяте към чай, фрешове, супи, ястия. Пикантен, сгряващ, той има незаменими хранителни свойства. Джинджифилът ни осигурява вещества, наречени сесквитерпени, които помагат на организма да бъде по-устойчив на вируси и простуди. Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на подправката също така спомагат за контролирането на процеса на стареене, подпомагат храносмилането.

Свързани статии

Редовната консумация на джинджифил не само че подобрява имунитета, но се грижи за здравето на сърцето. Джинджифилът съдържа и антимикробни съединения, облекчава гаденето и болките в гърлото.

Подправки, които може да засадите и да ползвате при различни неразположения

Канела

Канелата е не само вкус и аромат. С нея подобряваме настроението си и засилваме имунитета. Смята се, че употребата ѝ датира още от древен Египет. Подправката се бори с възпалението и намалява риска от инфекции. Канелата е сочена за една от суперхраните. Тя се грижи за здравето на сърцето, подобрява метаболизма, помага в контрола на кръвната захар.

Не на последно място, добавете към менюто си магданоз, мента, чай от лайка.

Коментирай