Можем да ги консумираме през цялата година – сушените сини сливи. Вкусни, подходящи за нашите овесени каши, сурови бонбони, ястия с месо, няма да пропуснем да добавим тези плодове към менюто си и този есенно-зимен период. Винаги е добре да избираме такива, които са без консерванти и захари. 

Редовната им консумация благоприятства здравето на костите (тъй като сливите съдържат минерала бор, който е важен за костите), смята се че могат да намалят и риска от рак на дебелото черво. Споделяме още няколко добри причини да ги консумирате по-често.

По-добро храносмилане

Сините сливи са с високо съдържание на фибри, което ги прави подходяща храна при запек и хемороиди. Редовната им консумация улеснява изхождането и подобрява перисталтиката на червата.

Витамини и минерали за силен имунитет през есента

Богати са на калий

Още една добра причина да добавите сини сливи към ежедневното ви меню е, че вкусните плодове са добър естествен източник на калий. Той е електролит, който подпомага редица жизненоважни телесни функции. Калият спомага за намаляване задържането на излишни течности, подпомага храносмилането, грижи се за здравето на сърцето.

Как да се храните чисто за повече здраве и красота

Помагат в контрола на глада

Когато спазваме диета е трудно да контролираме апетита си, както и желанието да хапнем нещо сладко. Сушените сини сливи без добавена захар са подходящи за диетичния ни режим на хранене. Благодарение на фибрите ние се чувстваме сити за по-дълго време. Сушените плодове се храносмилат по-бавно. Също така, когато са натурално сушени, без добавена захар, сините сливи имат нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да предизвикат рязко покачване на кръвната захар и инсулина, което е предпоставка и за повишаване на глада.

Още по темата

Намаляват нивата на холестерола и кръвното налягане

Според изследвания, редовната консумация на сушени сливи може да намали риска от развитието на атеросклероза. Учените смятат, че това може да се дължи на антиоксидантите в плодовете и разтворимите фибри. Ако страдате от висок холестерол или кръвно, попитайте вашия лекуващ лекар дали да добавите сушени сини сливи към менюто си.

Високо съдържание на витамини и желязо

Сините сливи съдържат витамини като К, А, В6, ниацин, както и желязо. Ако страдате от желязодефицитна анемия, добавете към менюто си от сушените плодове.

Възможни неразположения при консумацията на сушени сливи – диария, подуване и газове в корема, покачване на телесното тегло (ако прекалявате с консумацията им).