Здраве и красота

Как да се храните чисто за повече здраве и красота

Консумирайте повече пълнозърнести храни

09.10.2019г. / 06 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искаме да сме по-здрави, да изглеждаме и да се чувстваме добре. Можем да постигнем това не само спортувайки редовно, но и чрез корекции в начина си на хранене или казано накратко – да се храним чисто. Повече за това какво е чисто хранене и защо е полезно, може да прочетете тук, а в следващите редове споделяме как да го направите.

Избирайте пълноценни храни за менюто си

Идеята на чистото хранене е да консумираме храни, които са максимално близки до естествената им форма. Вместо пакетирани храни е важно да избираме такива в свеж вид. Ето един пример, заменете готовите за пържене замразени пилешки хапки, с печено месо.

Хапвайте пресни плодове, вместо бисквити, когато ви се дояде нещо сладко. Изяжте 50 г сурови ядки, а не чипс или пържени фъстъци. Така ще си спестите приема на излишни количества сол и захари, от които тялото ви не се нуждае.

Консумирайте повече пълнозърнести храни

Бял хляб, паста, бял ориз... Всички те са рафинирани въглехидрати, които губят голяма част от своите хранителни вещества по време на производствения процес. Замяната им с пълнозърнести храни като овесени ядки, ечемик, булгур, може значително да подобри нашето здраве.

Според редица изследвания, редовната консумация на пълнозърнести храни може да намали риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак на дебелото черво.

Не пропускайте плодовете и зеленчуците

Те са част от чистото хранене. По възможност ги консумирайте свежи, а не замразени или сушени. Въпреки че сме свикнали да си приготвяме домашни плодови сокове, трябва да знаем, че в тях за разлика от целия плод, има по-малко фибри и повече захари. Затова следващият път, когато ви се допие фреш от ябълка, за предпочитане е да хапнете цели плодовете, вместо да ги приемате под формата на сок.

Свързани статии

Внимавайте със солта и добавената захар

В чистите храни естествено има ниско съдържание на сол и захар. За разлика от тях, преработените храни са основен източник на сол, захари. Ето защо бъдете внимателни какво купувате. Дори храните да ви изглеждат здравословни като плодово кисело мляко или доматен сос, сок, може да има в излишък захар и сол.

Наблегнете на водата и чая

Захарни безалкохолни напитки и сокове, сода, готови смутита, студени чайове... Те са част от всекидневните ни напитки, но са с високо съдържание на захари, оцветители.

Коментирай