Здраве и красота

Домашни средства срещу болки в мускулите

Как да облекчим възпалението в тях

03.12.2019г. / 05 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мускулна болка може да ни връхлети по всяко време. Тя възниква както при физическа активност, така и при обездвижване и продължително седене. За да се справите с нея без да прибягвате до лекарства, можете да опитате някои ефективни начини за облекчаването ѝ.

Най-добрите начини да третирате мускулна треска

Черешов сок

Черешовият сок съдържа високи нива на антоцианини и антиоксиданти, които намаляват болката и възпаленията в мускулите. Хората, правещи редовно джогинг или взимащи участие в маратони редовно пият пресен сок от череши, за да намалят болката в мускулите след продължителна тренировка.

Сок от диня

Сокът от динята е много подходящ за успокояване на болката в мускулите и схващанията, защото е с природен противовъзпалителен ефект. В него се съдържат аминокиселини, които стимулират възстановяването на мускулната тъкан след тренировка.

Масаж

Масажът, направен от професионалист, е важна част от възстановяването на мускулите и отнемането на възпалението и болката. Той стимулира кръвообращението, което допринася за подхранване на мускулната тъкан с вещества и кислород, като по този начин се стимулира тяхното възстановяване.

Домашен мехлем против болки в ставите и мускулите

Движение

Една често срещана грешка при болка в мускулите е обездвижването. Препоръчително е да се прави тъкмо обратното – да се движите внимателно, за да стимулирате кръвообращението в мускулите и тяхното възстановяване. Не трябва да се прекалява с интензивността на упражненията, за да има положителен ефект.

Свързани статии

Сън

Сънят е най-естественият механизъм, по който мускулите и цялото тяло се възстановяват. Продължителният и непробуден сън в рамките на 8 часа стимулира оздравителните процеси в клетките, намалява болката, потиска възпаленията и помага за правилната обмяна на веществата в организма.

Студен компрес

Много често срещана грешка при болка в мускулите, схващания и леки травми при тренировки е налагането на горещ компрес на засегнатото място. Това усилва още повече възпалението и повишава температурата вътре в тъканите.

Масло от хелихризум при болки в гърба и мускулите

Вместо това поставете студен компрес върху засегнатото място. Той помага за потискане на възпалението и намаляване на болката плюс ускоряване на процеса на възстановяване на мускулните влакна.

Коментирай
Свободно време