Здраве и красота

Най-добрите начини да третирате мускулна треска

Как да намалите болката в мускулите

30.05.2019г. / 12 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Упражненията и физическата активност са задължителен компонент на здравословния начин на живот. Понякога обаче се случва мускулите ни да пострадат от тренировките. Появява се мускулна треска, придружена с болка и слабост. Дължи се на микровъзпаления локално в мускулите заради нараняване или разкъсване на мускулни влакна.

Мускулната треска е нормален феномен, стига да не е причинена от прекалено голямо натоварване, вследствие на което проблемите с мускулите може да се окажат още по-големи.

Храни, които изграждат чиста мускулна маса

За да облекчите мускулната треска, можете да направите някои неща.

Продължавайте да се движите

Една от често срещаните грешки е да спрем да се упражняваме, докато болката не отмине. Това не е добра стратегия, защото възстановяването е по-бавно и трудно. Стига болката и нараняването да не са прекалено големи, не спирайте да се движите. По този начин раздвижвате течностите в тялото и допринасяте за по-бързото оздравяване на мускулната тъкан.

Пийте сок от череши

Прясно изцеденият сок от череши помага за възстановяването на мускулните влакна и намаляване на болката и възпалението. Черешите са суперхрана, в която се намират големи количества антиоксиданти, преборващи възпалението.

Креатин

Креатинът е аминокиселина, която е основна съставна част, изграждаща мускулите. Може да се взима под формата на добавка, но тя има множество потенциални негативни странични ефекти. Месото е най-добрият източник на естествен креатин в природата. Хапвайте печено месо без кожа след тренировка, за да предоставите креатин на мускулите.

Гъби

Гъбите също допринасят за облекчаване на мускулните болки и изтощението, защото съдържат подхранващи мускулите вещества, които помагат в регенерирането на мускулните влакна.

Търкаляне на фитнес ролка

Фитнес ролките са направени от специална пяна, която е релефна и която въздейства благоприятно на мускулите, като ги отпуска. Правете упражнения с нея, търкаляйте я с гърба си или с ръце и крака. Това ще помогне за по-бързото преодоляване на мускулната треска.

Упражнения, които можете да правите навсякъде

Свързани статии

Английска сол

Магнезият в английската сол помага на мускулите да се отпуснат и възстановят. При физическа активност се губи голяма част от важния минерал, който действа като мускулен релаксант.

Кафе

Две чаши чисто кафе на ден облекчават мускулната треска. Кофеинът блокира аденозина, химикал, който се отделя в тялото вследствие на мускулното възпаление. По този начин болката отшумява по-бързо.

Масаж

Масажът е един от най-добрите начини да отпуснете тялото, мускулатурата и нервната система.

Снимка: iStock

Коментирай