Здраве и красота

5 храни, които стимулират здравето на ставите и сухожилията

Богати на омега-3 и антиоксиданти

09.12.2019г. / 06 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ставните заболявания и дискомфорт, причинени от различни травми и здравословни проблеми, засягат голяма част от населението в световен мащаб, включително по-млади хора. Болката и сковаността пречат на нормалното ежедневие и затрудняват движението. За да облекчите тези проблеми и за да направите ставите и сухожилията си по-здрави, наблегнете на някои храни, които имат доказано положителен ефект върху ставния хрущял.

Облекчаване на болките в коленете

Орехи

Орехите са изключително богати на омега-3 мастни киселини. Те осигуряват добро здраве за ставите. Ето защо орехите е добре да бъдат по-често включвани в менюто. Ядките и семената, които съдържат големи количества омега-3 са особено важни за ставите и сухожилията, защото намаляват възпаленията в тях и стимулират синтеза на колаген.

Чесън

Знаем, че чесънът е много полезен за цялостното здраве. Трябва да го споменем и тук, защото той е много важен за състоянието на нашите стави. Чесънът е препълнен с витамини и минерали. Концентрираното количество сяра в него има противовъзпалителен ефект върху ставите. Неговата активна съставка алицин допринася за потискането на възпаленията в тялото и намаляването на болката и сковаността.

Листни зеленчуци

Спанакът, зелето, марулите, всички светло и тъмнозелени листни зеленчуци имат положителен ефект върху ставите и сухожилията. Те са препълнени с антиоксиданти, които блокират възпалението и неутрализират вредните свободни радикали. Насърчават цялостното здраве и осигуряват необходимото количество витамини, предпоставка за качествен синтез на колаген, така важен за ставите.

6 начина да намалите риска от болка в коляното

Риба

Рибата е друг много богат източник на омега-3. Най-наситените с полезни мастни киселини риби са сьомга, сардини, пъстърва, риба тон. Месото им има мощни противовъзпалителни свойства, което ги прави отлични за диета при ставни заболявания и болки. Здравословните мазнини са важни за тялото, защото изграждат структурата на клетките, потискат възпаленията, оксидативния стрес и стимулират оздравителните процеси.

Свързани статии

Горски плодове

Най-богатите на антиоксиданти с противовъзпалителен ефект в растителното царство са горските плодове. Ето защо те са толкова важни за ставите и здравето въобще. Яжте повече боровинки, ягоди, малини, къпини, дребни горски плодове, защото те са бедни на захари и калории, а много богати на витамини и фибри. Имат свойството да понижават кръвната захар, да подобряват сърдечносъдовото здраве, да спомагат в контрола на теглото и да стимулират храносмилането и метаболизма.

Домашен мехлем против болки в ставите и мускулите

При нужда вземете хранителни добавки

Консултирайте се с вашия лекар дали е необходимо включването на хранителна добавка за вашите стави. Глюкозаминът и хондроитинът са двете най-важни съставки, изграждащи ставния хрущял. Проучванията са доказали, че те насърчават здравето на ставата, освобождават нейното движение, намаляват болката и потискат възпалението. Освен това имат и смазочен ефект.

Коментирай