Здраве и красота

Признаци на дефицит на витамини в различни части от тялото

На какви видове недостиг се дължат някои състояния

09.12.2019г. / 10 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разнообразното хранене е най-добрият начин да си набавим необходимите хранителни вещества и витамини. Колкото по-богато е менюто ни, толкова по-добре за здравето ни. Често обаче не се храним достатъчно разнообразно, което може да доведе до различни дефицити на важни за организма витамини, които участват в жизненоважни процеси. В такива случаи тялото започва да подава сигнали за недостиг на тези важни витамини и минерали. Ето някои от най-често срещаните.

Косопад и проблеми със скалпа

Косата ви побелява рано? В средата на 20-те си години сте, а вече имате посивели коси? Ако нямате фамилна анамнеза за ранно побеляване на косата, това може да се дължи на недостиг на мед. Ако пък косата ви е започнала да става чуплива, а не е била досега, това може да се свърже с дефицит на желязо. Проблемите с косата могат да се дължат и на дефицит на фолати и биотин (витамин В7). Витамините А и С пък имат отношение към лющещия се и сърбящ скалп.

  • Добри източници на мед: консервирани миди, стриди, гъби
  • Източници на желязо: говеждо, боб, нахут, фасул, леща, спанак
  • Източници на мастни киселини: тлъста риба, орехи, ленено семе

Афти в устата, херпеси

Раните в устата могат да бъдат признак на ниски нива на витамин В12 в организма. Разбира се, причините могат и да са други медицински проблеми, затова е важно да се консултирате с лекар.

  • Източници на витамин В12 са: животински храни, червено месо, птиче месо, яйца, соево мляко, зърнени храни, ферментирали храни, съдържащи дрожди.

Чувство на умора, изтощение

Умората може да се причини от много различни състояния. Едно от тях може да включва недостиг на калий. Ако е така, това състояние може да бъде придружено с повръщане, диария, бъбречни проблеми. С умората се свързва и недостигът на витамин D. Умората може да е предизвикана и от липса на магнезий, който при много хора лесно се губи. Ако пък е придружена със загуба на апетит, гадене, повръщане и слабост на мускулите, тогава е важно да се консултирате незабавно с лекар, който да прецени правилно състоянието ви.

  • Източници на калий са: банани, пълнозърнести храни, мляко, зеленчуци, боб, грах
  • Източници на витамин D: кисело мляко, някои риби като сардини например
  • Източници на магнезий: бадеми, кашу, фъстъци, спанак, бадем, едамаме

Червени подутини по кожата

Ако забележите малки червени подутини по гърба на дланите, това може да е състояние, наречено кератоза пиларис. Обикновено се дължи на дефицит на витамин А и цинк.

  • Източници на витамин А: сладки картофи, пъпеш, тиква, моркови
  • Източници на цинк: птици, хумус, тиквени семки, риба, стриди, миди.
Коментирай
Здраве и красота
Свободно време