Здраве и красота

Люцерна – при високо кръвно и за силен имунитет

Помага и в контрола на кръвната захар

02.01.2020г. / 13 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Люцерната, известна още като „лечебната билка“, „зеленото злато“, алфа алфа, е многогодишно бобово растение. Тя е богата на витамини А, С, Е, витамини от групата В, калций, фосфор, желязо, цинк, есенциални аминокиселини, флавони и други. Може да се приема като отвара или под формата на хранителна добавка (Внимание! Преди употреба винаги се консултирайте с лекар).

Какво я прави толкова специална за здравето ни?

Помага в отслабването и при висока кръвна захар

Люцерната има силен детокс ефект, което я прави ефективна при елиминирането на излишните килограми. Алфа алфа помага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар, като това намалява и абсорбирането на по-малко холестерол в червата.

По – ниската му абсорбация се свързва с по-ниските нива на триглицериди в кръвта, което помага да натрупваме по-малко излишни мазнини. Не на последно място, люцерната помага и за понижаване на "лошия" холестерол, което също прави отслабването по-ефективно. Алфа алфа е богата и на протеини и диетични фибри.  

Помага при високо кръвно налягане

Знаем, че поддържането на високи стойности на кръвното налягане крие редица рискове за здравето. Може да поддържаме високи стойности без дори да подозираме за това. От друга страна специалистите смятат, че люцерната може да помогне в контрола на високото кръвно. 

Чувстваме се подмладени 

Алфа алфа има успокояващи ефекти, което много помага, когато сме стресирани, депресирани, тревожни. Но нейният детоксикиращ ефект благоприятства и вътрешните ни органи. Те функционират по-добре, настроението ни е позитивно и се чувстваме подмладени, жизнени. 

За силен имунитет 

Около 80 - 90% от имунната ни система се намира в червата ни. За да бъдем здрави и енергични, трябва да поддържаме силен имунитета си. Приемът на люцерна под формата на чай или хранителни добавки може да повиши реакцията на имунната ни система, което ни прави по-устойчиви на вируси и инфекции. 

За по-здраво сърце 

Всички сме чували за атеросклерозата, която представлява заболяване на големите и средните артерии. Тя предизвиква възпаление и натрупване на липиди, холестерол, калций върху стените на артериите. Това повишава риска от сърдечни проблеми. От друга страна, люцерната осигурява на организма голямо количество антиоксиданти, които намаляват риска от атеросклероза и укрепват кръвоносните съдове.

Свързани статии

Намалява риска от инфекции на пикочните пътища

Люцерната има силен диуретичен ефект, който намалява риска от развитието на инфекция на пикочните пътища, възпрепятствайки прикрепянето на бактерии като  Ешерихия коли (E.Coli) към уретрата или пикочния мехур. Също така, алфа алфа детоксикира бъбреците.

Още ползи за здравето от употребата на люцерна:

  • Намалява риска от ракови заболявания;
  • Подобрява храносмилането;
  • За по – здрави кости, намалява риска от остеопороза;
  • Намалява неразположенията по време на менопауза;
  • Намалява сухотата на кожата;
  • Подобрява състоянието на кожата и косата;
  • За повече енергия;
  • Помага при безсъние и други. 
Коментирай