Зеленчукова супа за отслабване

Богата на полезни хранителни вещества

12.01.2020г. / 09 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зеленчуковата супа е вкусна, здравословна, засищаща и подходяща за нашите здравословни диети. Ако искате да редуцирате излишните килограми, следващата рецепта за супа за отслабване е за вас. Съставките в нея са подходящи както за тези от вас, които не консумират често или изобщо месо, но ще споделим и кои видове меса може да добавите, ако сте от любителите. Тази супа може да я хапвате по всяко време на деня.

Какво може да сложите във вашата супа?

Може да я приготвите и с домашен месен бульон, но може да сварите зеленчуците и във вода. Бульон от птиче или говеждо са чудесен вариант.

Полезни храни, подходящи за закуска

Тъй като е зеленчукова, няма как да не добавим и полезните зеленчуци. С някои от тях трябва да сме по-внимателни, когато искаме да отслабнем, защото са по-нишестени и въглехидратни като картофи, моркови, царевица, сладки картофи (батат). Може да обогатите вашата супа с малко боб, домати, тиквички, целина, броколи.

Не забравяйте за животинските източници на протеини. Те дават енергия, засищат и спомагат за изгарянето на излишните мазнини. Към вашата супа може да добавите пилешко, пуешко или говеждо месо.

3 смутита за добро храносмилане

Когато искате да я уплътните, сложете шепа кафяв ориз, киноа, нахут.

Добавете всички зелени подправки, които обичате.

Когато искате да свалите излишни килограми и да се разделите и с водното тегло, съобразявайте колко сол консумирате. Ако не може да ядете безсолно, може да добавите малко соленост с пармезан, качествен соев сос.

Френска супа с леща и спанак

Ето и една примерна рецепта.

Необходими съставки за супа за отслабване:

  • 1 глава лук;
  • 2 скилидки чесън;
  • 2-3 моркова;
  • ¼ глава прясно зеле;
  • 2 чушки;
  • 1 тиквичка;
  • 2 домата;
  • 1 и ½ литра домашен месен бульон или вода;
  • 2 дафинови листа;
  • 1/2 чаена лъжичка мащерка;
  • ½ чаена лъжичка босилек;
  • 200 г броколи;
  • черен пипер на вкус;
  • юта чушка, джинджифил – по желание.

Нарежете всички зеленчуци и ги сложете в тенджера заедно с водата/бульона. Когато са почти готови, може да им добавите подправките, да варите още 6-7 минути и да сервирате.

 

Коментирай