Здраве и красота

Формата на тялото, излишните килограми и рисковете за здравето

Как да бъдете в добро здраве

27.02.2020г. / 07 18ч.
Михаела Лазарова
Илюстрация: istock

Илюстрация: istock

Каква е вашата форма на тялото? Знаете ли, че за хората, които е характерна правоъгълната, натрупването на излишни килограми увеличава риска от проблеми с менструацията, депресия, проблеми със зачеването, сърдечни болести? Формата на нашата фигура се определя от генетиката ни. Как да подобрите вашата и защо не бива да допускате натрупване на излишни килограми?

Форма на ябълка

Коремното затлъстяване е най-опасното, криещо редица рискове за здравето. То е характерно за този вид фигура, при който краката и дупето остават сравнително слаби, докато натрупването на излишно тегло е предимно в областта на корема, гърба, ръцете. Поддържането на излишни мазнини и килограми в областта на талията увеличава риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания, метаболитен синдром. Ако вие сте с такъв тип фигура, за вас е важно да спортувате редовно, както и да намалите до минимум консумацията на тестени закуски, сладкиши, картофи, царевица. Тези храни повишават нивата на кръвната захар. Консумирайте повече плодове и зеленчуци, чисти меса, правете кардио, за да смъкнете корема.

Каква жена сте според формата на тялото

Крушовидна форма

За този тип фигура е характерно натрупването на излишни мазнини в областта на бедрата, дупето. Тук рискът от сърдечни заболявания е по-малък, но пък рискът от висок холестерол съществува.

Мастните натрупвания в долната част на тялото, могат да бъдат упорити за елиминиране. Формулата за успешно отслабване е диета и упражнения. Осигурете си малки и чести хранения, повече здравословни мазнини, като ядки, авокадо, риба, качествено месо. Внимавайте с ориза, картофите, тестените изделия. Тренировката ви е добре да акцентира с упражнения и натоварвания на долната част.

10 начина да намалите обиколката на талията с 5 сантиметра

Пясъчен часовник

За хората с този тип фигура може да се каже, че трупат излишни килограми равномерно. Ако вие сте с този тип фигура и имате излишни килограми, при вас рисковете от сърдечни заболявания, диабет тип 2, проблеми със зачеване, са по-високи.

Свързани статии

Диетата ви е добре да ви зарежда с достатъчно фибри, умерено количество мазнини и много малко въглехидрати. Тренирайте цялото си тяло, кардиото също е препоръчително.

Обърнат триъгълник

Това означава повече излишно тегло в горната част, вероятно и голям бюст, тесен ханш, широки рамене. Натрупването на излишни мазнини, може да доведе до редица здравословни проблеми, като се увеличава и рискът от рак на гърдата. За да редуцирате килограмите е важно да тренирате еднакво интензивно както горната, така и долната част. Спазвайте балансирана диета с ниско съдържание на мазнини, но внимавайте и с вида и количеството на въглехидратите.

Коментирай