Здраве и красота

Диета според биологичния часовник

За повече здраве и красота

16.02.2020г. / 09 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В плана за отслабване който следваме, двете неща, с които се съобразяваме са храните в менюто ни и спортната активност. Изследвания показват, че „часовникът“ на нашето тяло за хранене е много важно да не бъде неглижиран, в противен случай, ще сме гладни през целия ден за вредни храни. Това означава, че не бива да пропускаме нито едно от основните хранения, но и да не вечеряме твърде късно, за да не нарушим естествения режим на тялото ни за хранене/сън.

Ето как да се храните според биоритъма си, когато искате да отслабнете.

От 06:00 до 9:00 часа

Хубаво е в рамките на 30 минути от вашето събуждане и преди закуската да направите 20 минути кардио, ако имате възможност. Според изследвания, физическата активност преди закуска може да ви помогне да изгорите излишните мазнини по-ефективно. Хубаво е преди закуската да изпиете поне една чаша вода. Може да добавите малко лимонов сок, мед. Това ще даде един добър старт на червата. Когато станем от сън, в тялото ни естествено се „събужда“ и хормонът на глада грелин, който не бива да подценявате.

Ако не закусите, това ще повиши нивата на грелина, ще ви направи още по-гладни след часове и в крайна сметка на обяд ще бъдете много гладни, което увеличава риска от преяждане.

Ето защо закуската е изключително важна. За да потиснете ефекта на грелина, закусете с комбинация от сложни въглехидрати и протеини, като яйца и пълнозърнест тост, в рамките на час след събуждане.

Грешки, които правим след тренировка

От 10:00 до 11:00 часа

Нивата на хормона на глада грелин, започват да се покачват няколко часа преди обяд. Ако почувствате глад, хапнете нещо малко – сини боровинки, 1 чаша натурално кисело мляко, няколко сурови ореха или бадеми.

Здравословни храни, които могат да бъдат вредни (галерия)

От 12:00 до 13:00 часа

Друг хормон, свързан с глада към мазнини, наречен галанин, също повишава нивата си около обяд. Как да задоволите този глад, така че да отслабвате и да не повишите апетита си за повече мазнини, отколкото се нуждае тялото ви? Изберете обяд, който съставлява сложни въглехидрати и протеини, като пилешка супа със зеленчуци или чили кон карне, боб, леща.

Митове за здравословното хранене

От 14:00 до 15:30 часа

Обикновено в този часови диапазон ни се пие кафе, хапва ни се нещо сладичко. Изпийте последната си чаша кафе за деня, която може да замените и с чай. Ако сте гладни хапнете сварено яйце, шепа сурови ядки или плод. Тези полезни закуски ще ви осигурят енергия.

Свързани статии

От 16:00 часа до 20:00 часа

Този часови диапазон е подходящ за силова тренировка, кардио активност. Смята се, че по това време телесната ни температура е най-висока, така че се пригответе за добри спортни резултати и изграждане на мускулна маса. За вечеря си осигурете здравословни мазнини. Може да хапнете риба, пилешко месо или кисело мляко с ленено семе. Зеленчуците може да са под формата на салата. Избягвайте картофите, ориза, въглехидратните зеленчуци.

След 21:00 часа не е добре да консумирате храна, ако искате да отслабнете. Вече действа хормонът на съня мелатонин, който подготвя тялото за активна почивка и консумираната храна в късните часове обърква целия ритъм на работа, освен че се натрупва и като излишни мазнини. Може да изпиете чаша билков чай за добър сън.

Коментирай