Закуската е първото и най-важно хранене за деня. Дори и да се стараем да не я пропускаме, важно е с какви храни зареждаме организма си в ранните часове на деня. Здравословната закуска може да ни помогне да поддържаме фигурата си, да отслабнем, да бъдем в добро настроение и да поддържаме енергийните си нива. Ако всичко това ви допада, вижте кои храни да избягвате преди 10 сутринта.

Зърнени закуски, корнфлейкс

Вкусни и бързи за приготвяне в сутрешните часове, те определено не са най-здравословния ни избор за закуски. Те съдържат много захар, която за съжаление организмът ни няма да усвои за енергия, а ще натрупа като излишни мазнини, най-често в областта на корема. Консумирането на такъв тип закуски, повишава и нивата на кръвната захар и инсулина. Не след дълго отново ще сте гладни за още вредни храни, ще се усещате мудни. Може да опитате да замените корнфлейкса с овесена каша, която сте си приготвили, с плодове, канела, ядки.

Най-вредните храни за закуска

Палачинки, гофрети, вафли, кексове...

Бързо решение за закуска, но с високо съдържание на рафинирани въглехидрати. Рафинираните въглехидрати могат да ви накарат да се чувствате по-гладни през останалата част от деня, без да ви осигуряват достатъчно фибри и други важни хранителни вещества. По-добре е да закусите пълнозърнест сандвич или ако все пак ви се хапват палачинки, пригответе си ги със здравословно брашно или пък без.

Плодово кисело мляко

Отново съдържа захари, подобрители, които се отразяват отрицателно на нашата кръвна захар и съответно на талията ни. Ако ви се хапва мляко за закуска, осигурете си натурално. Протеините на закуска ни помагат да се чувстваме по-сити и енергични за по-дълги часове, но също така подпомагат и изгарянето на излишните килограми. Към чаша кисело мляко може да добавите семена от чия, горски плодове, малко канела, сурови ядки, съвсем малко мед.

Полезни храни, подходящи за закуска

Фрешове

Избягвайте да ги консумирате всяка сутрин, особено ако са плодови. Те съдържат повече захар и по-малко фибри, което пак се отразява на вашата фигура. За да стимулирате храносмилането, хапнете цял плод.

Още по темата

Ябълки, круши, боб, леща, лук, пшеница, праскови, нектарини, сливи, стафиди, череши, макарони, бисквити, кетчуп, млечен шоколад, карфиол, гъби

Тези храни са с високо съдържание на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли или FODMAP. Някои хора имат чувствителност към тези въглехидрати, без дори да подозират. Консумацията им особено в ранните сутрешни часове, води до ферментация, трудно храносмилане, подуване и болки в корема, придружени с газове. Ако все пак ви се хапват, консумирайте ги в малки количества и в комбинация със здравословно количество мазнини и протеини, за по-лесно усвояване.