Здраве и красота

Здравословни ползи от флавоноидите

Откъде да си ги набавим и защо са толкова важни за здравето

22.04.2020г. / 10 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Флавоноидите или биофлавоноидите са група вещества, които се срещат в зеленчуците. В зеленчуците оцветени в различни цветове се срещат и различни флавоноиди. Ето защо е от голямо значение да се храним възможно най-разнообразно, за да си набавяме всички видове биофлавоноиди.

Тези вещества по същество са антиоксиданти, които имат редица ползи за здравето. Какви?

Всеки ден телата ни се сблъскват с всякакви вредни фактори, които оказват негативен ефект върху здравето ни. Свободните радикали се образуват в организма вследствие на оксидативния стрес, отделен при процесите на обработка на хранителните вещества за отделяне на енергия. Тези свободни радикали навлизат в тялото и при пушене, замърсяване на околната среда, различни заболявания.

Какво знаем за различните фитохимикали?

Тези свободни радикали предизвикват възпаления, увреждания в клетките, преждевременно стареене на целия организъм, рак.

Кои са основните ползи от редовната консумация на голямо разнообразие от флавоноиди?

Противовъзпалителни свойства

Изследване, публикувано в списание „Food And Function“ показва, че флавоноидите имат много силни противовъзпалителни свойства. Те потискат възпаленията при хронични проблеми, свързани с повишен риск от рак, неврологични заболявания, метаболитни заболявания, сърдечносъдови заболявания.

Кверцетин и неговите мощни ползи за здравето

Изследването открива още, че флавоноидите имат способността не само да намаляват общото възпаление, но и да въздействат върху активацията на възпалителни клетки. Те също така помагат за регулирането на клетъчната функция и стимулират антиоксидантната активност на организма.

Източници на флавоноиди

Консумацията на колкото се може повече плодове, зеленчуци и растителни храни е добър начин да си набавите нужните биофлавоноиди, които да намалят риска от много заболявания в тялото.

Кверцетин

Кверцетинът е флавоноид, срещан в ябълките, цитрусовите плодове, лука, горските плодове и други плодове и зеленчуци, оцветени в ярки цветове. Намира се и в зеления чай, който има много силни противоракови свойства.

5 здравословни причини да пиете повече чай

Катехини

Катехините са веществата, които подпомагат оцветяването на зеленчуците и плодовете в определени цветове. Те са антиоксиданти, които се срещат в зеления чай, шипките, тъмния шоколад, акаи бери и във виното.

Антоцианини

Тези биофлавоноиди придават червения и синия цвят на горските плодове, ябълките, червеното зеле, срещат се и в червеното вино. Антоцианините играят важна роля в неутрализирането на свободните радикали и антиоксидантната защита на организма.

Кои плодове и зеленчуци трябва да ядем с кората?

Изофлавони

Този вид фитохимикали се наричат още фитоестрогени. Те имат силни антиоксидантни свойства и намаляват риска от редица заболявания и рак. Изофлавоните се срещат в соята, нахута и други зеленчуци, зърнени и бобови храни.

Пикногеноли

Пикногенолите имат огромно значение за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Те предотвратяват уврежданията на сърдечносъдовата система и подобряват състоянието на сърцето. Добри източници на пикногеноли са гроздето, червените боровинки, канелата, гроздовите семки, ревенът, екстрактът от борова кора.

Коментирай