Здраве и красота

Кверцетин и неговите мощни ползи за здравето

В кои храни се намира силният антиоксидант

19.03.2018г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кверцетин е мощен флавоноид с широк спектър от ползи за здравето. Той намалява възпалението, премахва болката, предпазва от сърдечносъдови заболявания, понижава кръвното налягане, контролира диабета, намалява риска от рак, стимулира имунната система и намалява дразненията по кожата.

Какво представлява кверцетинът?

Кверцетинът е флавоноид или по-точно растителен пигмент, който има сходна молекулна структура като флавоноидите. Смята се за силен антиоксидант и се намира в зелени, оранжеви и червени плодове и зеленчуци.

Най-важните антиоксиданти и откъде да ги набавим (галерия)

Кои храни съдържат кверцетин?

Полезният флавоноид се среща в различна концентрация в каперси, девесил, киселец, копър, сини сливи, кейл, ябълки, боровинки, сладки картофи, къпини, броколи и много други.

Кои са полезните свойства на кверцетина?

Противовъзпалителни свойства

Като антиоксидант кверцетинът има много силни противовъзпалителни свойства. Той се бори със свободните радикали и вредните изменения в клетките. Освен това потиска възпалението и при някои състояния – мускулни болки, треска, настинки, вирусни инфекции, ревматизъм, подагра, артрит.

За здрава сърдечносъдова система

Редица проучвания показват, че кверцетинът се свързва с по-ниски нива на смъртност, причинена от сърдечни удари и други сърдечносъдови инциденти. Той намалява лошия холестерол, предотвратява запушване на съдове, прави ги по-еластични и здрави.

Свързани статии

Контролира диабета

Кверцетинът има потискащи свойства спрямо някои ензими, които се повишават при диабет. Това помага да се избегнат усложнения, свързани с диабета, като глаукома, неврологични увреждания, проблеми със сърдечносъдовата система.

Подправки – мощни антиоксиданти

Астма

Кверцетинът действа като бронходилататор, тоест разширява спазъма в бронхите при пристъп и улеснява дишането. Освен това потиска възпалението и алергичните реакции към различни субстанции.

Намалява риска от рак

Един от най-важните аспекти на кверцетина е противораковото му действие. Като повечето антиоксиданти, той също има свойството да потиска образуването и растежа на туморни клетки, тъй като своевременно неутрализира свободните радикали.

Проучванията показват, че кверцетинът е свързан с превенцията на рак на панкреаса, простатата, дебелото черво, кожата.

Понижава кръвното налягане

Консумацията на повече плодове и зеленчуци, богати на кверцетин помага за нормализиране на кръвното налягане и е особено полезно при хипертоници.

Коментирай