Здраве и красота

Знаци, че трябва да тествате нивата на витамин D в тялото ви

Честа умора

21.04.2020г. / 07 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че около 80% от запасите от витамин D в тялото ни, дължим на редовното излагане на слънчева светлина, която подпомага неговия синтез, както и на консумацията на храни с високо съдържание на витамина.

Витамин D има редица ползи за здравето, сред които поддържане на костната структура, регулира нивата на калций в кръвта, подпомага усвояването на калций и фосфор. Около 50% от населението на Земята страда от дефицит на витамина.

Кое освен напълняването, може да ви подскаже да тествате нивата си на витамин D? Важно! Преди да предприемете лабораторни изследвания, консултирайте се с лекар.

Честа умора

Един от най-важните витамини за правилното функциониране на скелетните мускули е именно витамин D. Ето защо се смята, че дефицитът на витамина може да доведе до често усещане за умора. Според проучвания, тя може да се наблюдава и в резултат на мускулна слабост или остеомалация, заболяване, при което омекването на костите се причинява от недостиг на витамин D, споделят специалисти.

Признаци на дефицит на витамин А

Болки в мускулите или мускулна слабост

Витамин D играе ключова роля в мускулната функция. Появата на болки в мускулите при деца и възрастни, също може да е свързана с ниските нива на витамин D, който играе защитна роля на нервните клетки.

4 антистареещи витамина за млада кожа

Често страдате от настинки, кашлица

Един от най-важните за имунната система витамини е витамин D, който има способността да предотвратява инфекциите на горните дихателни пътища, които включват ринит, тонзилит и ларингит.

Свързани статии

По-често сте в лошо настроение

Въпреки че за лошото си настроение обикновено обвиняваме месечния цикъл, диетата, сезоните, ако в организма ни има недостиг на витамин D, то със сигурност лошото ни настроение се дължи и на този факт. Ето защо е важно да се допитаме до лекуващия ни лекар дали не е необходимо да тестваме нивата на витамина в организма си. Учени смятат, че витамин D може да помогне за модулиране на нивата на невротрансмитери като серотонин в мозъка, чиито дефицит се свърза с лошото настроение и депресията.

Коментирай