Здраве и красота

Признаци на дефицит на витамин А

Какво подсказва, че има недостиг на важния витамин

20.02.2020г. / 10 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички витамини са от изключително значение за здравето и правилното протичане на функциите в организма. Дефицит на който и да е витамин в тялото може да окаже негативни ефекти, които да се проявят със съответните признаци. Витамин А е сред тези незаменими витамини, които имат съществено влияние върху редица системи в организма, сред които зрението, репродуктивната функция, състоянието на кожата. Дефицитът на витамин А може да предизвика поява на някои симптоми и признаци, подсказващи, че тялото страда от недостиг на важното вещество.

6 коварни признака на дефицит на калий

Кои са признаците, че е налице дефицит на витамин А?

Суха кожа

Витамин А е съединение, което оказва пряко влияние върху състоянието на кожата. При недостатъчни нива на този витамин в тялото кожата започва да става суха, да се лющи, да става податлива на екземи и зачервявания. Появява се сърбеж, който допълнително утежнява дискомфорта.

4 признака на дефицит на хранителни елементи

Нощна слепота

Един от най-честите сигнали за дефицит на витамин А е затрудненото виждане в тъмното. Този проблем пречи на нормалните дейности на човек, особено в тъмни помещения или в тъмната част на денонощието.

5 тихи признака на дефицит на йод

Акне

Витамин А влияе пряко на състоянието на кожата. Ето защо при недостатъчното му количество е възможно да се наблюдават различни възпаления по кожата, включително акне. Неслучайно най-успешните препарати за третиране на акне, потискащи възпаленията в кожата, са базирани на концентрирани количества витамин А в състава си. Той провокира обновяването на кожните клетки и излющването на горния слой кожа, в който се съдържат и мъртви кожни клетки. По този начин кожата се регенерира и обновява, овладявайки акнетичните процеси.

Признаци на дефицит на витамин К

Затруднения в зачеването

Ако се опитвате да забременеете, но не успявате, една от възможните причини е недостиг на витамин А в организма. Той участва в репродуктивните процеси. Дефицитът му може да доведе до безплодие. Посъветвайте се с наблюдаващия бременността лекар, който да прецени дали се налага да изследвате нивата на витамин А в тялото си и дали е необходимо да взимате добавки. Може да коригирате дефицита и с подходяща диета, богата на храни с големи количества витамин А, като тиква, моркови, сладки картофи.

6 признака на дефицит на витамини и минерали

Трудно зарастване на рани

За нормалното зарастване на раните е необходим колаген. В неговия синтез участват редица витамини и съединения, сред които е и витамин А. При недостиг на този витамин е възможно да се забавят процесите на регенерация на кожните клетки, което да доведе до по-трудното зарастване на рани, драскотини, охлузвания.

8 признака, че имате дефицит на цинк

Сухота в очите

Свързани статии

Раздразнението и сухотата в очите, усещането за пясък в тях и зачервяването също могат да се дължат на недостиг на витамин А. Той участва в синтеза на сълзи, които овлажняват очите и спомагат за тяхното естествено прочистване от бактерии, прахови частици и патогени.

7 признака на дефицит на витамин C

Кои са най-богатите на витамин А храни?

  • Яйца;
  • Сьомга;
  • Спанак;
  • Сладки картофи;
  • Моркови;
  • Тиква;
  • Кайсии;
  • Черен дроб;
  • Броколи;
  • Шамфъстък.
Коментирай