Здраве и красота

4 антистареещи витамина за млада кожа

Кожата ви обича витамин К

15.12.2017г. / 10 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Външният ни вид е един добър показател за състоянието на нашето здраве, начина ни на хранене, грижите, които полагаме за себе си. Благодарение на кожата, организмът ни е защитен от редица вируси и бактерии.

Как се грижите за вашата кожа? Фините бръчки, тъмните кръгове са нежелани „гости“, които идват с възрастта или в резултат на хормонални промени, промени в начина на хранене, стрес... За да забавим процесите на стареене и да задържим за по-дълго младежкия си вид, ние се нуждаем от някои ценни витамини.

Вижте от кои 4 не бива да лишавате кожата си.

Доверете се на витамин Е

Този важен за младостта витамин е мастноразтворимо съединение, което възстановява сухата, напукана кожа, ако върху нея се нанася крем или и лосион, които го съдържат. Благодарение на витамин Е, кожата задържа влагата. Често бива добавян и към слънцезащитни продукти, защото предпазва кожата от увреждане в резултат на ултравиолетовите лъчи.

Също така витамин Е е антиоксидант, който защитава нашето тяло от вредните ефекти на свободните радикали. Правилното му приемане изгражда една добра защита, като подобрява и функционирането на имунната ни система.

Витамин Е предотвратява ненужното съсирване на кръвта, намалявайки риска от инсулт или инфаркт. Също така помага да се намали и рискът от атеросклерозата, развитието на някои видове рак. Някои проучвания дори предполагат, че приемът на витамин Е може да намали риска и от проблеми с паметта.

Хапвайте салата айсберг при анемия и за здрави кости

Как да си го набавите? Хапвайте повече ядки, семена, зелени листни зеленчуци и растителни масла. Витамин Е се предлага и под формата на хранителни добавки, но може да го добавяте и към вашите домашни маски за лице.

Не се лишавайте от витамин С

С течение на времето, колкото и да полагаме грижи за себе си, кожата няма да спре да старее. Свободните радикали, които се получават при храносмилането на храната или в резултат на външната среда, в която се намираме, също причиняват увреждане на кожата. Витамин С е антиоксидант, който помага да се предотврати това увреждане.

Благодарение на него в телата ни се регенерират други антиоксиданти, включително витамин Е. Когато се прилага локално, витамин С осигурява защита от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи. Всички сме чували за колагена – структурният елемент на кожата, който осигурява форма, гладкост и плътност.

Приемът на витамин С подобрява тези качества на кожата, като ѝ придава по-младежки вид. Витамин спомага за по-бързото заздравяване на рани, но също така се грижи за здравето на сърцето, очите. Може да си го набавим чрез консумацията на плодове и зеленчуци или като хранителна добавка.

Кожата ви обича витамин К

С напредването на възрастта може да се появят тъмни кръгове под очите ви. Докато ви карат да изглеждате уморени или по-стари от възрастта ви, тези тъмни кръгове се дължат на редица фактори, а не само на възраст или липса на сън. Наследствеността, хормоните и алергиите също могат да бъдат причина за тяхната нежелана поява.

Витамин К помага на кожата ни, като спомага за свиването на капилярите, елиминирайки малките кръвни съсиреци, които образуват тъмните кръгове.

Съживяваща маска за лице с банан и мед

Тялото произвежда малки количества витамин К самостоятелно, но може да си го набавим чрез прием на хранителни добавки обогатени с него, под формата на локални кремове или чрез консумацията на кафе, маруля, спанак и броколи. Не на последно място, витаминът се грижи за здравето на нашите кости.

Подарете си млада кожа с витамин А

Витамин А предотвратява възрастовите промени на кожата по няколко начина. Като антиоксидант, той неутрализира вредните ефекти от окисляването на организма, причинени от свободните радикали.

Свързани статии

Локалните продукти с витамин А (като ретинолови кремове) намаляват симптомите на увреждане от слънцето и стареене на кожата, като работят като ексфолиант и намаляват фините линии и бръчки. Приемането на добавки с витамин А може да помогне и за справянето с тъмните кръгове, също като витамин К.

Съществува обаче опасност от твърде много прием на витамина, което може да доведе до остеопороза и костна крехкост. Ето защо е важно да се консултирате с лекар преди приема на добавки с витамин А. Но не забравяйте да хапвате домати, тиква, моркови, сладки картофи, тъй като всички те съдържат витамин А.

Снимка: istock

Коментирай