Здраве и красота

Как да потиснете възпаленията, за да се предпазите от хронични заболявания

Разликата между остри и нискостепенни хронични възпаления, и опасностите от тях

11.05.2020г. / 05 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато стане въпрос за възпаления, повечето хора си представят гнойна рана, която е възпалена. Възпалителните процеси в тялото обаче могат да са много повече от това. Най-общо възпаленията се делят на остри и нискостепенни хронични възпаления.

Храните, причиняващи силни възпаления (галерия)

Острите възпаления могат да се определят като полезни, защото предизвикват бурен отговор на имунната система, която реагира, открива нападателя и го неутрализира. Състоянието има различни фази на започване, бурно протичане и затихване.

Докато нискостепенните възпаления са опасни, защото могат да тлеят в организма много дълго време, което води до хронични заболявания, някои от тях животозастрашаващи, като рак, сърдечносъдови заболявания, диабет, болест на Алцхаймер, биполярно разстройство, автоимунни заболявания, депресия и много други.

Неочаквани причини за сериозни възпаления

Постоянната борба на имунната система и организма с подлежащите системни възпаления в тялото изтощават организма, отнемат силите на имунната система и излагат на сериозен риск здравето в бъдеще.

Намаляването на нискостепенните подлежащи хронични възпаления в организма са от решаващо значение за по-нататъшното укрепване на здравето, подобряване на имунитета и предотвратяване на възникването на потенциални сериозни заболявания.

Храни, предизвикващи възпаления

Как можете да намалите хроничните възпаления в организма?

Спете достатъчно

Системното недоспиване пречи на тялото да извърши всички свои функции и процеси, имащи за задача да отнемат стреса от организма и да неутрализират възпаленията. За да предизвикате обрат в този порочен кръг, отделяйте достатъчно време за повече и по-здрав сън. Сънят трябва да е приоритет.

Правете упражнения редовно

Тренировките и редовната физическа активност са друг природен механизъм на тялото, който помага за намаляване на подлежащите хронични възпаления. Движението доказано понижава показателя за възпаления, наречен С-реактивен протеин в кръвта – биомаркер за възпалителни процеси в тялото.

6 храни, които предизвикват сериозни възпаления (галерия)

Достатъчно е да правите упражнения по 30 минути на ден, за да преобърнете нещата в своя полза.

Изпотявайте се редовно

Изпотяването е добре да се случва не само в залата за тренировки, но и в сауната. Изследвания показват, че прекарването на известно време в горещата сауна има детоксикиращ ефект, свързан с намаляване на възпаленията в организма.

Основни фактори, причиняващи възпаления

Свързани статии

Обръщайте внимание на избора на храна

Някои храни са с доказан вреден и потенциално повишаващ възпалителен ефект спрямо тъканите в тялото. Сред тях са захарите, преработените храни, пакетираните храни, изкуствените добавки в тях, големите количества месо и месни продукти във всяко хранене, деликатесните меса и други.

За да намалите хроничните възпаления се хранете с полезни храни в оптимални количества. Избягвайте преяждането, особено с тестени и захарни изделия.

5 хранителни комбинации, които се борят мощно с възпаленията

Увеличете приема на фибри. Те имат регулиращ ефект спрямо локалните възпаления. Освен това намаляват и косвени причинители на възпаления в кръвта, като холестерол, захари, наситени мазнини, триглицериди.

Грижете се и за психиката и емоциите си

Практикувайте простички техники за намаляване на стреса и за повишаване на грижата за себе си. Това също допринася за потискане на възпаленията. Отделяйте си време за приятни за вас занимания, които да намалят стреса и да повишат самочувствието, самоуважението, себеусещането и самооценката ви. Това има огромно значение за превенцията на депресия, която също може да доведе до редица опасни физически прояви.

 

Коментирай