RSS

5 странични ефекта на млечните продукти

Когато ги консумираме твърде често

13.07.2018г. / 12 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте любители на млечните храни, колко често ги консумирате? Лактозната непоносимост е нещо, за което всички сме чували, но честата консумация на млечни продукти може да причини и други здравословни неразположения и проблеми, като:

Хронично възпаление

Млечните продукти спадат към групата на така наречените силно киселинни храни, въпреки че съдържат големи количества на минерала калций, който действа като алкален агент. Млякото например е богато на натурални киселини, които могат да причинят натрупване на калциеви отлагания и потенциално да предизвикат артрит и хронично възпаление.

Ако искате да поддържате костите си здрави, консумирайте млечни продукти, но в умерени количества, като може да добавите към менюто си храни като зеле, бадеми, смокини, които допринасят за доброто здраве на костите без да предизвикват подобни възпаления.

Как да се храните, след като родите?

Ускоряване процеса на стареене

Млечните продукти са ни любими, но са едни от най-трудните за храносмилане. Усещате ли се някак с по-малко енергия след консумацията им? Според някои проучвания има връзка между честата им консумация, развитието на ракови заболявания и ускоряване процеса на стареене.

Помислете за свежите плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобовите растения и здравословни мазнини. Тези полезни храни са богати на растителни протеини, насърчават здравето на кожата и косата, помагат ни да запазим младежкия си вид за по-дълго време.

Влошаване състоянието на кожата

До голяма степен здравето на нашата кожа се определя от храната, която консумираме. Защо? Защото като най-голям орган в човешкото тяло, тя е индикатор за това колко здрав е организмът като цяло.

Ако нещо не е както трябва, ако нещо ѝ е в излишък, тя ще се опита да го премахне. Когато консумирате твърде често млечни продукти, кожата обикновено се омазнява повече, възможно е да се появи акне, да стане по-зачервена, да бъде вяла, да ѝ липсва блясък.

Диета 16:8 или така нареченото периодично гладуване

Много хора забелязват огромни подобрения във вида на кожата си през първите няколко дни без млечни продукти. Това е така, защото вътрешността на тялото може по-добре да се прочисти и кожата не е оставена сама да върши цялата тази работа (особено, когато черният дроб и храносмилателната система не се справят добре с обработката на млечните продукти).

Свързани статии

Хронични храносмилателни проблеми

Как се чувства храносмилателната ви система след консумацията на млечни продукти? Знаете ли че честата им консумация може да причини някои увреждания на червата, като синдром на пропускливите черва, което може да доведе до автоимунни заболявания и други проблеми с течение на времето.

Не пренебрегвайте храносмилателните смущения като подуване на корема, запек, диария. Някои храносмилателни системи работят по-добре с по-малко количество или без млечни продукти.

Рискът от ракови заболявания се увеличава

Освен влошеното състояние на кожата и храносмилателната система, установено е, че честата консумация на млечни продукти може да допринесе за развитието на рак на простатата, гърдата, тестисите и дебелото черво.

Коментирай