Здраве и красота

Защо ваната с овесени ядки е полезна за кожата и здравето

Как да си я направите

26.05.2020г. / 05 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Овесът има доказани ползи за здравето. Овесената каша може да бъде и изключително полезна за кожата. Тя успокоява суха кожа, лющене, екземи, псориазис, напукана кожа, тъй като има силни успокояващи, овлажняващи и подхранващи свойства. Взимането на вана с овесена каша може да окаже благотворно влияние при алергии, обриви, възпаления по кожата. Благодарение на завидните количества витамин Е и антиоксиданти в състава си, ваната с овесена каша успява да противодейства на различни раздразнения по кожата.

Изключителните ползи от горещата вана

Не е случайно, че овесената каша присъства под формата на екстракт в редица козметични продукти, овлажняващи лосиони за тяло, почистващи продукти. Нейните качества са установени и можете да се възползвате от тях и в най-натуралния им възможен вид – под формата на топла вана за тяло.

Как да си направите вана с овесена каша?

Стрийте овес на много фин прах, например в мелничка или с пасатор, блендер.

Лечебни вани за добро здраве

Пуснете няколко супени лъжици овесен прах във ваната. Напълнете я с гореща вода, но не пареща, така че да можете да влезете в нея.

Разбърквайте с ръце водата във ваната, докато наливате вода, за да може овесената каша да се разтвори добре и да добие консистенция на боза. Може да добавите още от овесения прах при нужда.

Свързани статии

Детоксикиращи вани за здраве и красота

Накиснете цялото си тяло във ваната за минимум 15 минути. Когато излизате от ваната трябва да сте много внимателни, защото овесената каша може да направи плочките в банята много хлъзгави и да паднете.

След като си вземете топла приятна вана изплакнете овесената каша от кожата си и попийте с мека памучна хавлия.

10 ползи от ваната с английска сол

За да отпуснете мускулите добавете 1 чаша английска сол, докато разбърквате овеса. Можете също така да добавите и ¼ или ½ чаша ситно смлени листа от лайка или розови листенца във ваната.

Коментирай