Здраве и красота

6 полезни храни при разширени вени

Облекчават неразположенията

08.06.2020г. / 09 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки здравословен проблем изисква от нас повишено внимание, когато става въпрос за храната, която консумираме. Разширените вени не са изключение. Както има храни, които е добре да избягвате, за да не влошите неразположенията (като пакетирани храни, алкохол, колбаси, пушени меса, много солени храни, пикантни подправки, тестени и захарни изделия и други), така има и такива, които са полезни за здравето на кръвоносните съдове. Вижте освен риба, кресон и цитрусови плодове, какво е добре да добавите към ежедневното си меню.

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Семена от чиа

Малките семенца са суперхрана за вашето тяло и вени. Те ще ви осигурят достатъчно фибри, както и омега-3 мастни киселини, за които се смята, че помагат за подобряване на здравето на кръвоносните съдове. Семена от чиа може да добавяте към смутита, салати, десерти, кисело мляко и т.н.

5 билки при разширени вени

Горски плодове

Също суперхрана, която ни осигурява антиоксиданти, спомагащи за намаляване на възпалението и укрепване на вените. Вкусните плодове имат малко захар и калории, а особено сините боровинки са чудесни източници на антиоксиданти, като витамини С и Е. 

Елда

Елдата съдържа рутин, който е мощен антиоксидант и за него се смята, че спомага за подобряване на кръвообращението. Полезен е за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Също така, елдата е растителен източник на протеини, но ще ви осигури и добри количества фибри.

Природни средства за облекчаване на разширени вени

Листни зеленчуци

Това са броколи, спанак, марули, брюкселско зеле, рукола, зеле, праз, пресен чесън и лук, копър и други. Вкусни и полезни, тези зеленчуци са богати на минерала магнезий, който е изключително важен за доброто кръвообращение. Магнезият намалява и риска от мускулни крампи. Освен това, тези зеленчуци са и естествени диуретици, което ще ви помогне да намалите задържането на излишните течности, което натоварва кръвоносните съдове и отоците в краката, характерни при разширени вени.

Свързани статии

Авокадо

Има полезни мазнини, от които тялото ни се нуждае. Такива са тези, които се съдържат в авокадото. Те благоприятстват здравето на вените. Авокадото също е чудесен източник на витамини С и Е, както и на калий и магнезий. Подходящо е и за вашите здравословни диети.

Банани

Бананите са друг полезен плод, който може да консумирате, ако страдате от разширени вени и задържане на излишни течности. Те са с високо съдържание на калий, магнезий. Както вероятно знаете, калият е важен за регулирането на натрия в кръвта.

Коментирай