Здраве и красота

8 неща, които да не правите след слънчево изгаряне

Действия, които влошават състоянието на изгорялата кожа

07.08.2020г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Слънчевото изгаряне е често срещан проблем през лятото. Въпреки че се пазим от слънцето, винаги се случва да изгорим. След като това се случи е добре да не допускаме някои грешки, които влошават изгарянето и пречат на бързото възстановяване на кожата.

Какво не трябва да правите след слънчево изгаряне?

Не носете тесни дрехи

След като сте изгорели, трябва да оставите кожата да диша максимално, за да се възстанови. За това възстановяване тя се нуждае от достатъчно добър приток на кръв. Ако носите тесни дрехи кръвообращението се нарушава и до засегнатите от изгарянето части не достига достатъчно кръв.

10 неща, които да направите веднага след като сте изгорели

Не използвайте алое вера с петролни примеси

Ако използвате гел от алое вера, за да облекчите изгарянето, трябва да знаете, че е необходимо той да е натурален и без никакви примеси. Избягвайте продукти с алое, които съдържат петролни примеси и други вредни за кожата добавки, използвани в козметичната индустрия.

Не забравяйте да се хидратирате

За да помогнете на кожата да се възстанови е нужно да хидратирате тялото си много добре. Недостатъчните количества вода в тялото доказано пречат на оздравителните процеси при изгаряне.

Не покривайте изгорялото с грим

Ако лицето ви е изгоряло и не искате това да личи, вероятно нанасяте грим отгоре. Това увеличава риска от инфекции, влошаване на състоянието на кожата, принудително обелване на мъртвата кожа без подлежащата такава да е достатъчно укрепнала. Вместо да прикриете изгарянето можете да влошите състоянието на кожата още повече.

Как се променя тялото ни само след едно изгаряне?

Не пукайте мехурите

При по-дълбоко изгаряне се вдигат мехури, пълни с течност. Погрешно е схващането, че пукането на мехурите ускорява процеса на зарастване и възстановяване. Всъщност това може да предизвика инфекции и възпаления на нежната кожа под изгарянето.

Не ексфолирайте

Ексфолиращите продукти съдържат гликолова киселина, ретиноиди, салицилова киселина, които имат абразивно действие и са агресивни за кожата, още повече ако е изгоряла. В никакъв случай не трябва да се прилагат след слънчево изгаряне.

Не използвайте продукти, съдържащи алкохол

Някои козметични продукти за почистване на кожата, като тоник например, съдържат алкохол. Алкохолът дразни изгорялата кожа и може да влоши състоянието ѝ. Избягвайте подобни продукти.

Как да облекчим изгаряния и зачервявания по натурален път?

Приемайте противовъзпалителни медикаменти, ако се налага

Една често допускана грешка е избягването на противовъзпалителни медикаменти веднага след изгаряне. Изгарянето предизвиква възпалителна реакция в тялото. Затова е добре да се предприеме прием на противовъзпалителен медикамент при първите симптоми на възпалителна реакция след изгарянето. Ако степента на изгаряне е по-ниска, такава терапия не се налага. Консултирайте се с лекар при възникване на подобна ситуация, за да сте сигурни дали се налага перорална противовъзпалителна терапия или не.

Коментирай