Здраве и красота

Грешки в тренировките вкъщи, които пречат на постиженията

5 опасни за здравето пропуски в домашните упражнения, които да избягвате

31.07.2020г. / 09 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не е задължително да ходите на фитнес, за да си направите успешна тренировка. Можете да тренирате и вкъщи. Съществува широк набор от упражнения, които могат да се изпълняват и в домашна обстановка, стига да спазвате някои правила за безопасност. За да тренирате успешно вкъщи, вижте кои грешки не трябва да допускате.

5 домашни упражнения, които конкурират ходенето на фитнес

Не пропускайте загрявката

Ако сте свикнали да загрявате, когато сте на фитнес или в залата за тренировки и спорт, правете го и вкъщи. Домашната обстановка не изключва разтягането и загряването. Те са задължителна част от здравословната и безопасна тренировка в каквато и да е обстановка. Загрявката ви гарантира подготовка на тялото за натоварване и предпазва от травми. Ако не загрявате излагате тялото си на сериозен риск от наранявания, болки, разтежения, мускулни спазми, травми.

Винаги си правете план за тренировките

Това, че сте вкъщи не означава, че не трябва да планирате добре упражненията си. Тренировки без предварителен план могат да попречат на успехите ви и да забавят развитието ви. Възможно е да не видите напредък в тялото си, издръжливостта си, редукцията на мазнини и трупането на мускулна маса, ако не планирате добре тренировките си. Не забравяйте да работите за отделни части на тялото и мускулни групи, както сте го правили и в залата.

5 признака, че програмата ви за тренировки не струва

Тренировките ви са твърде комплексни

Тренировките у дома с ограничено оборудване могат да се окажат монотонни и да накарат тялото ви бързо да свикне с тях, което предполага забавяне в постигане на целите. Както когато нямате точен план за тренировките, така и когато съставяте прекалено сложна и изискваща специализирана екипировка тренировка, вие пречите на себе си в постигане на успехи в извайването на тялото. Съобразете уредите и пособията за тренировки, с които разполагате вкъщи и според тях съставете програмата си.

Свързани статии

Най-подходящите тренировки за сутрин, обед и вечер

Не наблюдавате формата си

Ако сте свикнали да работите с треньор в залата, който да следи за формата ви и да ви коригира не само в изпълнението на упражненията, но и в диетата, трябва да продължите да го правите и вкъщи. Следете внимателно тялото си, постиженията си и дали в даден момент прогресът ви намалява. Обмисляйте добре диетата си и взимайте нужните мерки, ако това се налага. Важно е да следите за натовареността на ставите и гръбнака. Ако забележите болка, коригирайте програмата си.

Чести грешки, които допускаме при тренировка

Използвайте само специално създадени уреди и пособия

В социалните мрежи непрекъснато се появяват клипове на креативни трениращи, които приспособяват всякакви домашни предмети за своите тренировки. Използвате столове и дивани за подпора, консервни кутии вместо гирички и какво ли още не. Може да звучи конструктивно и хитро, но може да е опасно за здравето ви. Препоръчително е да използвате само специализирани уреди, защото те са с ергономична и правилна форма. Това намалява риска от травми при правилна експлоатация, докато домашните предмети не са пригодени за тази цел и могат да ви наранят.

Коментирай