Здраве и красота

4 храни, които предизвикват възпаления в тялото

Консумацията им може да доведе до сериозни здравословни проблеми

21.08.2020г. / 12 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възпалението е един от естествените механизми на тялото за увеличаване на кръвния поток. По този начин в засегнатата зона се доставят максимално количество антитела и протеини, които да се борят с инфекцията, нараняванията, токсините или какъвто и да е друг външен агент. Когато възпалението настъпи внезапно вследствие на даден патоген, то е остро. Когато стане хронично, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, бъбречни заболявания, заболявания на дихателните пътища, болест на Алцхаймер, чернодробни заболявания.

4 групи храни, вредни за мозъка

Един от методите за контрол на „невидимите“ възпаления е храната. Можем да избягваме доказано вредните храни, които предизвикват възпаления в тялото като отговор от вредните им влияния.

Кои са четирите храни, които предизвикват най-силно възпаление в тялото и водят до заболявания?

6 от най-вредните храни, които трябва да избягвате

Царевичен сироп, фруктозен сироп и други форми на добавена захар

Захарите, особено добавените такива, са изключително вредни във всяко отношение. Те предизвикват сериозни възпаления в тъканите на тялото, които могат да тлеят дълго време в организма и да предизвикат сериозни здравословни проблеми.

Сред забранените храни, пълни с добавени захари, са пакетирани гранола барчета, зърнени закуски, напитки, всички готови храни с добавена захар особено в течна форма. Тези храни могат да предизвикат диабет, инсулинова резистентност, да повишат кръвното налягане, да предизвикат цитокинова буря при инфекция, която да бъде опасна за здравето.

Полезни и вредни храни за черния дроб (галерия)

За сметка на тези храни продуктите с естествени захари и въглехидрати, като плодовете и зеленчуците, са полезната и здравословна алтернатива, от която организмът реално се нуждае. Те намаляват възпаленията и подобряват здравословното състояние.

Трансмазнини

Трансмазнините са изключително коварни и вредни. Те предизвикват възпаления, които водят до редица заболявания и влошаване на здравословното състояние. Частично или пълно хидрогенираните мазнини вече са забранени в производството на много държави, но не са напълно премахнати. Те причиняват системно възпаление в тъканите, което може да е много опасно и да доведе до сърдечносъдови проблеми, инфаркти и инсулти, диабет и заболявания на нервната система, отделителната система, черния дроб, жлъчката.

Колко вредни храни са ни позволени на седмица?

Рафинирани въглехидрати

Рафинираните въглехидрати, като белия хляб и всички изделия от бяло тесто например, са сред храните, причиняващи хронични възпаления в организма. За разлика от тях нерафинираните въглехидрати, пълнозърнести храни и продукти, са полезните алтернативи. Нерафинираното зърно е богато на фибри, протеини, витамини от група В, полезни растителни мазнини.

Изключете от диетата си бял ориз, картофи, бяло брашно. Те със сигурност предизвикват възпаления в тялото и причиняват редица проблеми, които рано или късно се проявяват.

Вредни храни, които не възприемаме като такива

Червено месо

В червеното месо се съдържа така наречената арахидонова киселина. Тя допринася за отключването и поддържането на огнища от възпаления навсякъде в тъканите. Въпреки че червеното месо е добър източник на желязо, с него не трябва да се прекалява и е добре да се консумира много рядко. То предизвиква възпаления в тялото и води до сериозни състояния и заболявания, като подагра, високо кръвно налягане, рак.

Коментирай
10 rate up comment 1 rate down comment
Само да попитам ( преди 3 години )
Защо да се изключи белият ориз от храната?Органичният, качествен ориз е нещо много хубаво и полезно. Хората в Япония, Китай, Малайзия...не сядат да се хранят без бял ориз. Консумират го по няколко пъти на ден. И разболели се от консумацията на бял ориз няма. Но трябва да се избира правилният ориз и правилната обработка на ориза. Както и ориз със зеленчуци - да. Ориз с месо - никога.Има и някои други подробности, но всеки може да се самообразова и да реши за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар