Здраве и красота

Каква е връзката между отслабването и косопада?

Кои са възможните причини за ускорено падане на коса при жените

13.08.2020г. / 14 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Загубата на коса е проблем както на мъжете, така и на жените. Дължи се на различни причини, като храненето е една от тях. Съществува връзка между диетата за отслабване и косопада.

Какви могат да са причините за поява на косопад при жените?

Причини за появата на косопад и решения

Наследственост

Оплешивяването може да е фамилно обусловено при мъжете и жените. При жените този тип наследственост се проявява по-рядко, отколкото при мъжете, но не е невъзможно.

Промени в хормоналния баланс

Хормоналният дисбаланс може да предизвика косопад и изтъняване на косата. Обикновено това се случва при доминиращи андрогенни (мъжки) хормони в женския организъм. Възможно е да се появи косопад по скалпа, но да се засили растежа на косми по лицето, гърдите, деколтето, понякога дори по гърба.

4 хормона, предизвикващи косопад

Около менопаузата също могат да се появят проблеми с повишено падане на косата.

Физически и емоционален стрес

Здравни експерти от Харвард обясняват, че не е необичайно да изпитвате косопад, когато сте под влияние на силен стрес. Физическият и психическият стрес повишават значително хормоните на стреса (кортизол, адреналин) в организма, което може да предизвика ускорено падане на косата.

Хранителен дефицит

Храненето е много важно за състоянието на косата и нормалния ѝ растеж. Хората с ниски нива на желязо в организма най-често страдат от косопад. Сред тях са вегетарианци, вегани, хора на стриктна диета за отслабване. В повишен риск от косопад са и хора с предишна история с анемия, причинена от дефицит на желязо.

Ефикасен домашен трик помага срещу косопад

Бедната на протеини, полезни мазнини и витамини диета също може да е една от причините за косопад. Твърде ограниченият прием на калории кара организма да насочи малкото си ресурси за най-важните органи и системи, като растежът на косата определено не е един от тях.

Заболявания на щитовидната жлеза

Косопад се наблюдава най-често при повишена функция на щитовидната жлеза. Това не означава, че и страдащите от хипотиреоидизъм не могат да се сблъскат с проблема косопад, напротив. Механизмите, по които различните заболявания на щитовидната жлеза се отразяват на състоянието на косата, са различни и могат да предизвикат оредяване, изтъняване на косата, ускорено падане на коса.

10 натурални лека при косопад

Коментирай
Свободно време