Здраве и красота

4 начина да намалите подуването по време на месечния цикъл

Яжте храни, богати на калий

20.08.2020г. / 17 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подуването на корема преди и по време на месечния цикъл, в някои случаи и по време на овулация, обикновено е резултат от промени в нивата на половите хормони прогестерон и естроген. В допълнение задържаме и повече водно тегло, което ни кара да се чувстваме подпухнали. Как можем да намалим до минимум подуването в този период от месеца? Освен редовната спортна активност и консумацията на свежа вода, вижте още няколко лесни стъпки.

Избягвайте консумацията на солени храни и захарни изделия

Натрият в солта може да е причина за покачване на водното ви тегло, т.е. да задържате повече излишни течности. Ето защо е добре да добавяте по-малко сол в храната си, да избягвате пакетираните и солени лакомства. Така ще задържате по-малко вода и коремът ви няма да ви се подува толкова. Захарта и сладкишите също са причина да сме по-подути по време на месечния ни цикъл, овулацията, тъй като са въглехидрати, а те задържат излишни течности.

Как да се храним през различните фази на менструалния цикъл

Яжте храни, богати на калий

Добавянето към менюто на повече храни, богати на калий, може да помогне за намаляване на подуването на корема и общото задържане на вода. Изследвания показват, че калият е минерал, който намалява нивата на натрий в организма и спомага за производството на урина. По този начин калият може да помогне за намаляване на задържането на вода и подуването на корема. Хапвайте повече домати, тъмни листни зеленчуци, като спанак, сладък картоф, банани, авокадо.

Чай от дафинов лист и канела помага за отслабване

Естествени диуретици

Още един начин да намалите излишното задържане на течности и подуването преди и по време на месечния ви цикъл е да увеличите консумацията на храни, които са сочени за диуретици. Редица вкусни и полезни храни имат естествени диуретични свойства.

Свързани статии

Сред тях са краставици, тиквички, аспержи, ананас, праскови, праз лук, джинджифил, чесън, ябълки, лимони.

Избягвайте да консумирате рафинирани въглехидрати

Под рафинирани въглехидрати разбирайте бяло брашно и преработени захари. Тяхната консумация причинява пикове в нивата на кръвната захар, което е причина за покачването на нивото на инсулин в кръвта, което кара организма да задържа повече натрий, с чиято обработка бъбреците не могат да се справят. В резултат, след любимата ни баница или друга тестена закуска, вафла, шоколад, ние сме по-подути, чувстваме се мудни. Ето защо избягвайте рафинираните въглехидрати, внимавайте и с консумацията на бял ориз и обикновени картофи.

Снимка: iStock

Коментирай