Здраве и красота

6 начина да намалите гнева

Направете си разходка или джогинг

02.10.2020г. / 17 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гневът е естествена реакция, когато се намираме в ситуация на стрес. Донякъде има ползи, тъй като ни помага да реагираме на опасни ситуации. Но от друга страна, може да пречи на нашата мотивация, социални контакти, на физическото и емоционално здраве. Вижте няколко ефикасни начина да се справите с него.

Напишете причините, поради които сте ядосани

Вземете лист хартия и опишете максимално подробно причината, поради която се чувствате стресирани. След като го направите, унищожете написаното. Това може да помогне за облекчаване на напрежението. Написвайки ги, вие освобождавате мислите си от негативното. Представете си че изхвърляте ненужни вещи, стари дрехи. Сещате се, онова усещане за лекота, когато разчистваме дома си.

Упражнения за мозъка, с които да избистрите ума си

Любовта винаги помага

Дори приятелска прегръдка може да ви помогне да се справите с гнева в труден момент. Когато се гушкаме в любим човек, тялото ни отделя повече окситоцин, който е невротрансмитер, допринасящ за нашето добро настроение, усещането за щастие.

8 часа седене на ден – какви са рисковете за здравето?

Дъвка определено помага

Научно доказано е, че дъвченето на дъвка може да ви помогне в ситуации на стрес да намалите гнева. Когато активно движим челюстта си, мускулите на лицето и тялото ни, бавно освобождават напрежението.

Направете си разходка или джогинг

Още един начин да намалите напрежението е да си направите разходка, ако имате възможност в парк, сред природата, около вода или да потичате на открито, на пътека във фитнеса. Физическата активност под една или друга форма, помага на мозъка да отделя ендорфини – хормони на щастието.

Свързани статии

Яжте нещо хрупкаво

Когато сме ядосани, почти винаги прибягваме до консумацията на нещо нездравословно. Следващия път, когато сте под стрес, хапнете нещо хрупкаво като сурови ядки, моркови, краставица. Тези храни ще помогнат за облекчаване на напрежението в областта на челюстта, а според учени, звуците при хрупане също действат успокояващо.

Цветята са добра терапия

Уханните цветя могат да ви помогнат да се почувствате по-добре. Също така, когато сте гневни, минете през някой цветарски магазин, купете си нови цветя, посадете ги. Ще се почувствате прекрасно.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )
aaaaaaa nema da se gnevim samo ste se veselim ireva cusvo sa humor da ima
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време