Здраве и красота

4 неочаквани причини за болка в челюстта

Откриването на причината е ключов момент в овладяването на този проблем

21.07.2022г. / 15 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Причините за поява на болка в челюстта са много. Важно е да се открие причината за това, за да може да се въздейства върху болката и да се овладее проблемът, така че да запазите здравето и състоянието на челюстта си, както и здравето на зъбите си. 

Когато се появи болка в челюстта, това може да направи всички действия, които извършвате с нея болезнени и трудни – дъвчене, пиене, говорене, мимики. Челюстта е ангажирана в много действия, за някои от които даже не си даваме сметка, докато не ни заболи. 

Формата на брадичката ви разкрива много за вашето здраве

Адекватното лечение и подобряването на състоянието на челюстта зависи от идентифицирането на проблема, причиняващ дискомфорт. Ето и няколко причини за поява на болка в челюстта. 

Стискане и скърцане със зъби

Скърцането и силното стискане на зъбите се случва в повечето случаи през нощта, когато човек няма контрол над мускулите си и прави това несъзнателно. Случва се обаче и през деня, като страдащият човек не осъзнава, че стиска прекалено силно зъбите си в дадени ситуации. 

Най-честата причина за това е стресът. Той въздейства на нервната система, като кара мускулите да се съкращават несъзнателно, причинявайки силно притискане и триене на зъбите. Това не само уврежда емайла им и ги прави слаби и чупливи, но оказва силно негативно въздействие и върху ставите на челюстта. 

Как лицето може да подскаже за здравословен проблем?

Силата на стискане на челюстта при такива случаи надхвърля предвидените функции на ставите, което ги уврежда и предизвиква възпаление и болка. 

Имате заболяване или възпаление на челюстта

Ставата, която свързва долната и горната челюст, е подложена на сериозно напрежение при всяко движение на устата. Тя действа като панта на врата, която се движи при всяко действие, което предприемате с устата и челюстта си. 

Подобно на всяка става в тялото ви, тази на челюстта може да се повреди, възпали, да се размести по различни причини. Някои от тях са свързани с болестни състояния, артрит, възпаления, различни механични увреждания. 

Защо дъвченето на дъвка е вредно?

Най-честите симптоми за заболяване на ставите на челюстта са болка, схващане, затруднено отваряне и затваряне на устата, усещане, че челюстта ви е „заключена“. 

 

Имате нарушена захапка

Когато захапката е правилна и всички зъби са подредени правилно, това облекчава работата на челюстта и не упражнява допълнително натоварване върху нея. Когато обаче е налице нарушение в захапката, натискът върху ставите на челюстта е многократно по-голям. Това причинява механични изменения, възпаления, размествания, болка, заболявания. 

Кога да се сложат първите шини

Корекцията на захапката е един от ключовите фактори в справянето с проблема. 

Растящ мъдрец

Мъдреците поникват по-късно, обикновено в зряла възраст. Много често те растат накриво, като появата им е трудна, понякога невъзможна. В такива случаи се налага оперативното им изваждане. Мъдреците могат да предизвикат и възпаления на венеца, гнойни джобове и подувания, които въздействат върху задната част на челюстта и я възпаляват. 

Важно: Статията има само информативен характер и не замества консултация с лекар!

Коментирай