Здраве и красота

Защо не трябва да излизате с влажна коса в студено време?

Какви увреждания причинява това на косъма

05.11.2020г. / 09 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сутрин често нямаме време за нищо. Закъсняваме за работа, а едва успяваме да изпием кафето си, да закусим и да си вземем душ. През лятото излизането с мокра коса не изглежда като голям проблем за повечето хора, защото е топло. Много жени го правят, за да спестят време и за да не изтощят косата си с топлата струя на сешоара. Някои излизат с влажна коса и през есента и зимата, когато температурите са доста по-ниски. Защо това е опасно за косата? 

Наистина ли спането с мокра коса е вредно?

Освен че мократа и влажна коса може да ни помогне да настинем и да се разболеем през студените месеци, тя е изключително податлива на увреждания в тези условия. Когато навън е студено е важно да изсушаваме добре косата си преди да излезем от вкъщи, защото така рискът от накъсване, отслабване на косъма и цъфтеж се намалява. 

Водните молекули в косата се разширяват и втвърдяват при ниски температури, което води до издуване на косъма, правейки го много по-податлив на счупване и накъсване. 

8 грешки при сушене със сешоар

Свързани статии

Влагата в косъма на фона на ниските температури го втвърдява, което допълнително улеснява накъсването, начупването и нарушаването еластичността на косъма. 

Ако редовно излизате с мокра или влажна коса навън на студа, това ще направи косата ви накъсана, цъфтяща и нуждаеща се от много чести подстригвания, за да се съживи. 

6 основни грешки, които увреждат косата

За щастие това е поправимо. Когато навън температурите паднат е време да бъдете по-стриктни с изсушаването на косата. Най-добре е косата да е изсушена още вечерта след душ, за да може да няма никаква остатъчна влага в нея, която да причини увреждания при контакт с ледения въздух навън.

Коментирай
Свободно време