Здраве и красота

Наистина ли спането с мокра коса е вредно?

Да разбием този мит

16.10.2019г. / 12 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На всяка дама се е случвало да се прибере изморена от дълъг работен ден, да си вземе душ и да си легне направо в леглото без да суши косата си със сешоар. Въпреки съветите за красота, които гласят, че спането с мокра коса уврежда косъма и предизвиква отслабването и накъсването му, много жени го правят. Оказва се, че няма от какво да се притесняват.

5 различни маски за коса с кокосово масло

Експертът стилист и съветник на звездите Кристен Шоу разбива този мит пред сайта Realsmiple. Тя казва, че всичко зависи от типа коса и че не е задължително да увредите косъма си, само защото спите с мокра коса. При някои видове косъм това дори помага за по-добрия външен вид на косата.

Шоу смята, че при някои типове коса, например чупливата, вълниста или къдрава коса, спането без изсушаване може дори да помогне за още по-доброто подреждане на кичурите и оформяне на буклите, масурите или къдриците.

Спането с мокра коса, според нея, е по-скоро непрепоръчително за жени с мека, къса коса, които ще срещнат сериозни затруднения в стилизирането ѝ на сутринта.

3 маски за дълбоко подхранена коса

Използвайте копринена калъфка за възглавница

Шоу съветва да спите върху копринена калъфка за възглавница, която е най-щадящият вариант за мокра коса. Коприната предпазва от накъсване и начупване, дори да спите със суха коса.

Използвайте подходяща козметика

За да подхраните краищата и да ги направите неуязвими, нанесете подхранващи масла по тях, които да попият добре в косъма, докато е мокър. Това ще предпази косата ви през нощта и ще ѝ помогне да изглежда още по-свежа и силна на сутринта.

Мощна подхранваща маска за коса с авокадо и жълтък

Не лягайте с много мокра коса

Все пак е важно да се отбележи, че лягането с неподсушена с кърпа коса не е препоръчително. Прекалено мократа коса е наистина уязвима и не е добра идея да си лягате в този вид. Попийте добре водата от кичурите с помощта на хавлиена кърпа за най-малко 15-20 минути.

Коментирай