Здраве и красота

Справянето със стреса и безпокойството – ключ към добрия имунитет

Защо овладяването на стреса е най-важното нещо, за да сме здрави

05.11.2020г. / 04 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

2020 година хвърли цялото ни ежедневие в шок. Нищо вече няма да е същото, а на всичкото отгоре отново сме в сезона на грипа и настинките, които в допълнение към коронавирусната пандемия направиха ежедневния ни живот истинско предизвикателство. Една от най-важните цели на всеки човек точно в този момент е да направи всичко възможно да подобри имунитета си и да направи защитните сили на организма си по-стабилни. 

За целта знаем, че е необходимо да се храним здравословно, да се движим повече и да наблягаме на важни витамини и минерали, които да подпомагат имунната ни система. 

Оказва се обаче, че най-добрият начин да имаме здрава имунна система, изграждаща адекватен имунитет за цялото ни тяло, е управлението на стреса

Стресът е най-жестокият бич за тялото и психиката, който се отразява на всички нива в организма, включително и на имунната система. Ако стресът не бъде овладян и неговите нива намалени колкото е възможно повече, тялото изпитва много сериозни затруднения в това да се справя с атаките на външните патогени – вируси, бактерии, микроби и много други. 

Поддържането на имунната система в здравословни нива е наистина много сложен процес, който зависи от много фактори и който се нуждае от постоянно обгрижване. Ако не успеете да намалите нивата на стрес в тялото си, както и да елиминирате стресовите фактори в живота си, ще се въртите в затворен кръг. Колкото и добавки за имунитет да пиете, колкото и витамини и минерали да приемате с храната, резултатът няма да е достатъчно задоволителен. 

8 стъпки за по-малко стрес всеки ден

Защо стресът има значение за имунитета?

Стресът е реакция на тялото към различни стресови ситуации, някои от които екстремни. По правило стресът е полезен механизъм, който помага на тялото да се справи в тези ситуации. Вредното и опасното идва оттам, че при постоянно високи нива на стрес организмът започва да страда, което понижава и имунитета му. Дистресът е този вид дългосрочен стрес, който понижава драстично съпротивителните сили на организма и пречи на нормалните функции на имунната система.  

4 вида стрес и как да се справим с тях

За да сте здрави през грипния сезон и в тежката пандемична обстановка е важно преди всичко да намалите стреса. Спортувайте, хранете се здравословно, излизайте на въздух и се разхождайте повече. Всички занимания, с които можете да намалите стреса, ще са ви от полза. 

Коментирай
Свободно време