Здраве и красота

7 неподозирани странични ефекта от стреса

Как стресът се отразява на тялото ни на всички нива

10.06.2020г. / 05 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е един от основните фактори за поява на здравословни проблеми. От отслабена имунна система до преяждане и безсъние, нервност и безпокойство, стресът може да причини сериозна разруха в органите и системите ни и то понякога по неподозирани начини. Страничните ефекти от стреса, за които не подозираме, са наистина много и могат да ни накарат да се чувстваме наистина зле.

Видове стрес и как да ги разпознаем

Кои са косвените и неподозирани странични ефекти, които стресът причинява на тялото ни?

Лоша памет

Не можете да се съсредоточите, забравяте информация, с която преди не сте имали проблеми. Замъгленото съзнание и трудностите в запомнянето са едни от страничните ефекти на стреса. Той влияе на мозъка, като го затруднява в подбора и класифицирането на нова информация, както и „извикването“ ѝ в подходящ момент.

Проблеми с кожата

Акне, обриви, екзема, херпеси, сухота и лющене са само част от кожните проблеми, които могат да се появят вследствие на стрес. При повишаване нивата на стресови хормони в тялото, особено под влияние на кортизола, кожата реагира и проявява различни симптоми. Кортизолът провокира секреция на повече себум, активира потните и мастните жлези, което създава условия за проява на различни кожни раздразнения и възпаления.

8 начина да се предпазите от стреса

Снимка: iStock

Намалено либидо

Сексът намалява стреса, но когато нивата на стрес са много високи в тялото, желанието за интимност рязко намалява. Получава се порочен кръг, от който страдащият може да излезе само ако намали факторите на стрес в ежедневието си. Хормоните на стреса намаляват либидото и създават условия за депресивни състояния.

Стегнати, схванати мускули

Ако внезапно сте получили схващане на врата, но не можете да се сетите за причината, тя може да е стрес. Стресът предизвиква нервно пренапрежение, което директно рефлектира върху мускулите, причинявайки стягане и болезнено усещане за скованост.

Гняв

Гневът не е просто емоция, която изпитвате, когато сте ядосани. Не е толкова просто. Когато в тялото има високи нива на стрес, гневът може да се прояви и без особена причина. Той е резултат на химическа реакция в тялото, предизвикана от високите нива на стресови хормони, биохимикали и рецептори в мозъчната кора.

Проблеми с червата

Нервен стомах и бушуващи черва са типични неразположения, свързани с разстройства на нервната система, предизвикани от стрес. Възможно е да се появят болки, трудности в храносмилането, образуване на много големи количества газове, спазми. Неслучайно наричат червата „вторият мозък“. Те са свързани с нервната система чрез изключително богата мрежа от неврони, през които се осъществява комуникацията с мозъка.

Главоболие

Високите стойности на адреналин и кортизол в кръвта вследствие на стрес могат да предизвикат верижна реакция от събития в организма, които да доведат и до главоболие. Пренапрежението и тревожността създават условия за отключване на силни, подобни на мигрена главоболия. Често не се повлияват от болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства веднага след приема им.

Коментирай