Лукът е мощно естествено средство за възстановяване по време на настинки. Снимка: Istock
Есента започна, а това означава, че е даден старт на сезона на настинките и вирусите. Усетим ли признаци на дискомфорт при простуда можем да използваме народните лекове, за да облекчим състоянието. Един от най-често добавяните към ястия и салати зеленчук е кромидът. Освен че обогатява с вкуса си, лукът е мощно естествено средство за възстановяване по време на настинки и грип. Съдържа витамини от групата В, калий, фосфор, магнезий, които са важни за имунитета ни.
Хапвайте го в суров вид, в комбинация с мед. Може да не звучи апетитно, но не бива да забравяме, че медът също е суперхрана за подсилване на организма, имаща антибактериално действие.
Лукът съдържа фитохимикали и витамин С, които стимулират защитните сили на организма. Витамин С е един от най-добрите антиоксиданти, който се бори с токсините, които могат да доведат до множество възпаления и заболявания. Консумацията на лук ни осигурява и имуностимулиращите хранителни вещества селен, серни съединения, цинк.
Също така е един от най-добрите източници на кверцетин, мощен флавоноид и антиоксидант, който има антивирусни свойства, както и регулиращи хистамина ефекти.
Още една причина да добавите лук към вашето меню по време на настинки и грип е, че консумацията му помага при кашлица. Някои хора си приготвят и сок от лук, който пият през целия ден.
В комбинация с мед, ефектът също е бърз и очистващ.
Серните съединения в лука, помагат в борбата със слузта и насърчават изхвърлянето ѝ от дихателните пътища. Лукът се счита за най-мощният природен антибиотик, който може да се бори както с вирусни, така и с бактериални инфекции.
Ако страдате от болно гърло, не пропускайте да си приготвите комбинацията от лук и мед. Мощните оздравяващи ефекти на меда също ще подпомогнат възстановяването ви.
Помага и при по-висока температура
Още при първата промяна на телесната температура, дори и да ви се струва незначителна, добавете към менюто си лук, в суров вид и разбира се, в комбинация с мед.
Както хапвате скилидки чесън с ястие или салата, така яжте и лук. Лукът помага за понижаване на телесната температура и облекчава мускулните болки, треската.