Здраве и красота

Съставката в козметиката, която задължително да избягвате

Четете внимателно етикетите

30.11.2020г. / 09 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Козметичните и измиващите продукти съдържат много широк набор от вещества, някои от които доказано вредни и опасни за здравето. За някои от тях знаем, че трябва да бъдат в нашия черен списък, който задължително да избягваме. Сред тях са сулфати, парабени, формалдехид и други. Те могат да се намесят в ендокринната ви система, да повлияят зле на кожата, да проникнат вътре в тялото и дори да повишат риска от рак.

Кои са вредните съставки в лака за нокти?

И все пак, тези така наречени вредни съставки са регулирани от агенциите за контрол по целия свят, включително и в Европейския съюз. В строго определени количества те се допускат в козметичните и измиващите продукти. Въпреки това съществува един термин, който се среща много често в описанията на продуктите и се вмъква незабелязано измежду регламентираните съставки. Това е терминът „аромати“.

Ароматите се получават при смесване на много съединения. Някои недобросъвестни производители се крият зад този термин, като споменават само него, без да разясняват какво се влага в коктейла от аромати в продукта.

Вредните съставки в козметиката

Думата „аромати“ не звучи заплашително за клиентите и вероятно повечето хора няма да обърнат внимание на нея, а ще се вгледат в сулфатите, парабените и другите изкуствени оцветители и подобрители. Но ароматите могат да са не по-малко опасни за здравето.

За да сте сигурни какво точно съдържа продуктът, който купувате, избирайте такъв, на чиято опаковка подробно са описани всички съставки без включени обобщаващи термини, както е в случая с „аромати“. Ароматите могат да са меланж от редица синтетични химикали, които могат да са истинска кутия на Пандора – не знаете какво има в тях и в какво количество.

Свързани статии

Храни, които никога да не ядете!

Някои от тези химически вещества влияят на хормоналния баланс, могат да предизвикат алергични реакции, кожни проблеми, загуба на коса, възпаление, раздразнение, особено при чувствителна кожа.

Винаги избирайте козметични и измиващи продукти с точно описание на всяка съставка в тях. Избягвайте продукти, в чието съдържание присъстват обобщаващи термини, подобни на „аромати“, „консерванти“, „подобрители“ и други подобни, освен ако изрично не са упоменати „натурални аромати“ или „етерични масла“.

Коментирай