Здраве и красота

Вредните съставки в козметиката

Четете внимателно етикетите на продуктите

27.12.2013г. / 11 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато избираме козметични продукти искаме те да овлажняват кожата, да задържат влагата в нея. Важно е да имат антистареещ ефект и в същото време да ухаят приятно.

Зад лъскавите опаковки, рекламите и приятното ухание се крие дълъг списък от съставки, които изграждат продуктите. Някои от тях предизвикват дразнение на кожата или могат да имат други негативни ефекти върху здравето. Вижте какво е добре да не съдържа вашата козметика.

Парабени

В търговската мрежа все още могат да бъдат закупени козметични продукти, които съдържат от тях. Парабените са използвани като консерванти в козметиката. Благодарение на тях се предотвратява развитието на бактерии. Нанесени върху кожата, те могат да предизвикат алергични реакции. Смята се, че допринасят и за увеличаването на стареенето на кожата и увреждат ДНК.

Фталати

Фталатите се използват като разтворител в козметиката. Те са изкуствени химически вещества, получени от нефт. Могат да бъдат открити в много продукти, между които са някои лакове за нокти, лосиони за тяло, парфюми. Фталатите са тези, които правят предметите (детски играчки например) или продуктите по-издръжливи. През 1999 г. Европейският съюз временно ограничи използването на шест различни съединения фталат в детски играчки и продукти. През всичките тези години учените не спират да правят тестове, които са вид преоценка на безопасността на многобройните фталати, използвани в различните индустрии.

Свързани статии

Триклозан

Смята се че може да увеличи честотата на алергиите. Използва се като антибактериален агент. Може да допринесе и за антибактериалната резистентност. Съдържа се в някои душ гелове и попаднали във вода, те не се разграждат лесно. Може да предизвикат хормонални нарушения, както и други сериозни заболявания.

Пропилен гликол

Съдържа се в някои прахове за пране, омекотители за пране, действа като разтворител, пенообразовател. Възможно е да предизвика алергични реакции върху кожата, гадене, главоболие и други. Съдържа се в някои кремове, пасти за зъби, храни, дори в някои видове антифриз.

Минерално масло

Това е овлажняващ агент, използван за задържане на влагата по кожата и също е част от състава на парфюмите в козметиката. Определя се като страничен продукт от дестилацията на бензин от суров нефт. В повечето случаи пречи на кожата да диша, тъй като запушва порите, разгражда естествени мазнини, което води до дехидратацията й.

Коментирай